VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Andrei Spînu compară criza energetică cu embargoul rusesc din 2006: În următorii ani situația se va schimba dramatic

Vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, compară criza energetică cu embargoul rusesc față de vinurile moldovenești.

În cadrul emisiunii Puncte de Refecție de la Vocea Basarabiei, vicepremierul a subliniat că după această criză energetică situația în țara noastră se va schimba radical.

Ce a fost atunci când Federația Rusă a pus embargoul la vinul moldovenesc? A fost un an, doi tare greu. Toți țin minte asta! Ia uitați-vă ce industrie a vinului avem noi acum. E de o plăcere să te uiți la ea.
Acum în situația energetică cred că suntem tot acolo.

Da, va fi complicat. Nimeni nu neagă acest lucru. Vom plăti un tarif mai mare, vom da compensații și vom ajuta cum putem, însă țara asta în următorii ani se va schimba dramatic în ceea ce ține securitatea energetică.
Noi, actuala guvernare, nu vom lăsa o țară în care viitorii miniștri să preia portofoliul de energie 100% dependent de o singură sursă. Nu va fi așa
”, a explicat Spînu.

Menționăm că în luna martie, anul 2006, Federaţia Rusă a pus, pentru prima dată, embargo pe vinurile moldovenești. Astfel, mai mulți producători de vinuri s-au orientat spre alte piețe de desfacere. În prezent, Republica Moldova este cea mai premiată țară din Europa de Est la concursurile vinurilor de calitate, cu 1.200 de medalii câștigate doar într-un an, dintre care aproape jumătate sunt de aur. 

Amintim că compania Gazprom a avertizat, ieri, că își rezervează dreptul să întrerupă livrarea gazelor naturale, dar și a contractului, dacă până în data de 20 octombrie compania Moldovagaz nu va achita plățile curente (în avans pentru luna octombrie), dar și pentru încălcarea contractului referitor la datoriile istorice.

Totodată, amintim că Moldovagaz a primit amânare până în 1 octombrie a perioadei când urma să fie efectuat auditul extern al datoriilor istorice, însă acesta deocamdată nu a fost realizat.

Gazprom oferă R. Modova în octombrie 5,7 milioane de metri cubi pe zi

Gazprom a confirmat volumul livrărilor de gaze către Moldova în octombrie la 5,7 milioane de metri cubi pe zi, dar a subliniat că în orice moment poate rezilia contractul din lipsa unui acord privind achitarea datoriilor istorice. 

Citește și: Gazprom avertizează: În orice moment putem rezilia contractul cu R. Moldova.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.