VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Analiză Politico: Ucraina s-ar putea alătura unor conflicte „înghețate” care să dureze zeci de ani

Oficialii americani iau în calcul posibilitatea tot mai mare ca războiul Rusia - Ucraina să se transforme într-un conflict înghețat care durează mulți ani – poate decenii – și se se alăture listelor unor confruntări similare de lungă durată, precum cea din Peninsula Coreeană.

Scenariul s-ar putea dovedi cel mai realist pe termen lung, scrie publicația europeană în analiză, având în vedere că nici Moscova, nici Kievul nu înclină spre acceptarea unei înfrângeri. Cazul este din ce în ce mai probabil și în contextul temerilor Administrației Biden că viitoarea contraofensivă ucraineană nu va lovi puternic Rusia. 

Conflictul înghețat ar fi un rezultat de termen lung acceptabil și din punct de vedere politic pentru SUA și alte țări care sprijină Ucraina, conform Politico. Astfel, ar scădea numărul confruntărilor, al costului plătit pentru susținerea Kievului și atenția publică ațintită asupra războiului. Un oficial american a declarat, sub protecția anonimatului, că Administrația Biden ia acum în discuție și planuri pe termen lung, în condițiile în care la începutul conflictului ele erau axate pe urgențe. Informația a fost confirmată de alți trei oficiali americani, mai spune sursa citată.

Potrivit sursei citate,un fost reprezentant de rang înalt de la Casa Albă a explicat că sunt două tabere care vorbesc despre viitorul Ucrainei. Una vorbește despre o Ucraină care are în administrație orașul Mariupol și are ieșire la Marea Azov, iar cealaltă pune accent pe securitatea statului, indiferent pe cât teritoriu se va întinde.

Persoanele consultate de Politico subliniază că discuțiile au caracter incipient și că războiul va rămâne încrâncenat pentru o bună perioadă de timp. Acestea au reafirmat poziția președintelui Joe Biden, care s-a angajat să ofere Ucrainei tot sprijinul de care are nevoie pentru a învinge Rusia. Dar chiar și planificarea pentru un conflict înghețat ar putea afecta încrederea liderilor ucraineni, notează publicația. Acestor îngrijorări li se adaugă și agitația din rândul unor congresmeni republicani, care vor reducerea sprijinului financiar și militar pentru Kiev.

O a cincea persoană, reprezentant de rang înalt al Administrației Biden, a afirmat că singura certitudine este faptul că Rusia nu va ocupa Ucraina. Și Mark Milley, șeful Statului Major Interarme, a spus în repetate rânduri că războiul se va încheia prin negocieri de pace, iar nu cu o victorie pe câmpul de luptă.

Alcătuirea pachetelor de ajutor militar pentru Ucraina reflectă orientarea pe termen lung, susține și un oficial al Departamentului Apărării. Cantitatea de muniție și echipamente livrate direct din stocurile americanilor a scăzut, dar au crescut sumele acordate pentru achiziții de la producători. Cel mai recent, Joe Biden a semnat pentru transferul de armament în valoare de 300 de dolari și a acordat 1,2 miliarde de dolari, bani destinați cumpărării de armament nou.

Pe termen mediu, mulți se așteaptă la un impas, timp în care luptele continuă, dar niciuna dintre părți nu câștigă mult teren, sau la un război de uzură, care implică ambele părți să încerce să producă pierderi masive de personal și echipament pe de altă parte, în speranța că adversarul va avea loc. colaps.

Modul în care Ucraina și Rusia funcționează depinde de factori uneori necontrolați, de la superioritatea aeriană până la cine este responsabil la Kremlin.

Unii oficiali și analiști americani consideră că situația ar putea fi „rezolvată” pe modelul Războiului din Coreea. Astfel, deși Nordul și Sudul au semnat un armistițiu în 1953, războiul nu a fost încheiat oficial nici acum, după 70 de ani.

Fostul oficial de la Casa Albă consideră că această variantă “a fost discutată cu siguranță de către oficialii și analiștii din interiorul și din afara guvernului. Este plauzibilă, pentru că nicio parte nu va trebui să recunoască noi granițe și singurul lucru pentru care trebuie să cadă de acord este oprirea focului de-a lungul unei linii stabilite”. Alte cazuri care ar putea servi drept exemple sunt disputele pentru provincii – între India și Pakistan pentru Kashmir sau între Azerbaidjan și Armenia pentru Nagorno-Karabah – o serie de războaie întrerupte, care se reiau ocazional.

Totodată, implicarea occidentală în fiecare caz variază. Statele Unite au luptat în Războiul Coreean și au încă mii de trupe în Coreea de Sud - o diferență cheie cu Ucraina, unde forțele americane nu luptă, scrie Politico.

Un fost oficial al serviciilor secrete americane care s-a ocupat de chestiuni legate de Rusia a spus că asistenții lui Biden par să fie mai dispuși în aceste zile să discute despre garanțiile de securitate pe termen lung pentru Ucraina - un alt semn la care se gândesc cu mult peste viitoarea contraofensivă ucraineană.

Potrivit Politico, unii actuali și foști oficiali americani spun că armata Ucrainei trebuie să primească o atenție specială. Aceasta ar putea include asigurarea ca armele și echipamentele Ucrainei să fie compatibile cu cele ale țărilor NATO precum și desfășurarea de antrenament comun, chiar dacă Kievul nu face parte din alianța militară.

Dacă încetarea focului durează suficient de mult, este posibil să se estompeze și atenția publicului către război. Acest lucru ar putea ușura presiunea politică asupra capitalelor occidentale din partea criticilor efortului de a ajuta Kievul. Dar ar putea însemna, de asemenea, un impuls mai mic din partea acelor capitale pentru a rezolva definitiv conflictul.

Analiza integrală pe Politico.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.