VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ambasadorul R. Moldova la Kiev: Conflictul transnistrean este un impediment în dezvoltarea țării și a integrării europene

Conflictul transnistrean este un impediment în dezvoltarea Republicii Moldova, în promovarea reformelor și a integrării europene. Opinia aparține Ambasadorului Republicii Moldova la Kiev, Valeriu Chiveri și a fost exprimată în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție”. Totodată, potrivit diplomatului, reglementarea conflictului transnistrean va depinde foarte mult de rezultatele războiului din Ucraina.

Potrivit ambasadorului, chiar și în prezența conflictului transnistrean Republica Moldova are șanse să adere la Uniunea Europeană. În acest sens, ambasadorul a dat exemplul Ciprului unde conflictului din Cipru de Nord nu a fost un impediment pentru aderarea Republicii Cipru la blocul comunitar.

„Eu aș spune că conflictul transnistrean este, înainte de toate, un impediment pentru dezvoltarea Republicii Moldova și promovarea acelor reforme pe care noi le dorim. Și, evident, poate fi considerat un impediment în calea integrării europene. Dar dacă ne aducem aminte de multiplele discuții care au fost atunci când Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere și problema aceasta a fost pusă în discuție pe larg, Sau avem un exemplu și mai elocvent, cum ar fi Ciprul, care este membru al Uniunii Europene din 2004, dacă nu greșesc, iar conflictul sau disputa, sau problema cipriotă are rădăcini istorice îndelungate, iar cele mai recente sunt de la 1974. Deci, acest conflict nu a fost un impediment pentru aderarea Ciprului la Uniunea Europeană. Cred că lucrurile acestea ar putea fi utilizate și în cazul nostru”, a spus Valeriu Chiveri.

Ambasadorul Republicii Moldova în Ucraina susține că dacă războiul din Ucraina „nu este un impediment în calea aderării Ucrainei, de ce ar trebui să fie Transnistria?”

Potrivit diplomatului, dacă se ajunge la etapa aderării R. Moldova la Uniunea Europeană, partea dreapta a Nistrului va fi un pol de atracție pentru toți cetățenii din stânga Nistrului deoarece va oferi mai multe posibilități pentru dezvoltarea economică și pentru bunăstare.

În același context, Valeriu Chiveri a menționat că soluționarea conflictului transnistrea va depinde foarte mult de rezultatele războiului din Ucraina.

„Care va fi formula și rapiditatea reglementării conflictului, cred eu, va depinde foarte mult de rezultatele războiului, care cu toții ne dorim ca să fie o victorie a Ucrainei. Atunci, cu siguranță, multe din întrebările pe care le avem noi în contextul conflictului transnistrean, retragerii forțelor armate ale Federației Ruse aflate ilegal pe teritoriul nostru s-ar soluționa de la sine în principiu, evident, cu anumite eforturi din partea Republicii Moldova, în primul rând, și a partenerilor săi”, a menționat diplomatul.

Valeriu Chiveri a declarat că formatul actual „5+2” nu mai este funcțional și, probabil, nu va fi funcțional mulți ani înainte deoarece „e greu de închipuit cum ar putea să stea la masa de negocieri Rusia și Ucraina”.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.