VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ambasadoare: Imaginea R. Moldova ca o țară care vrea să se dezvolte democratic este apreciată și susținută de Elveția

„Imaginea R. Moldova ca o țară care vrea să se dezvolte democratic este apreciată și susținută de Elveția și Principatul Liechtenstein”. O declarație în acest sens a fost făcută de Tatiana Molcean, ambasadoarea Republicii Moldova în Elveția în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

În ultimii ani am constatat o intensificare a acestei cooperări între R. Moldova și Elveția. Vreau să fac o precizare, sunt ambasador nu doar pentru Confederația Elvețiană, dar și pentru Principatul Liechtenstein și am observat acest interes sporit față de țara noastră în ultimii ani din partea ambilor parteneri. Se manifestă prin vizite, și numărul vizitelor a crescut, dar și sprijinul acordat. Sunt mai mulți factori. În primul rând, însăși imaginea Republicii Moldova ca o țară care vrea să se dezvolte democratic este apreciată și este o susținere a parcursului nostru pentru dezvoltare. Da, nu sunt țări membre ale Uniunii Europene, dar sunt două țări care susțin plenar și prin toate posibilitățile toate reformele pe care le implementăm pe dimensiunea anume de integrare europeană. Deci, este acest aspect, dar trebuie să recunosc desigur că și crizele prin care trecem în ultima perioadă au fost și ele un factor care a contribuit, care a scos în evidență iarăși Republica Moldova, deschiderea noastră în cazul războiului contra Ucrainei, felul în care Republica Moldova a fost printre cei care au ajutat refugiații nu a fost trecut cu vederea”, a declarat Tatiana Molcean.

De asemenea, ambasadoarea a subliniat că statutul de neutralitate este foarte important pentru orice țară.

Neutralitatea este un principiu de bază pentru națiune. Nu cred că în Republica Moldova am avut vreodată dezbateri atât de consistente sau profunde despre a înțelege ce înseamnă neutralitate, la noi și în ziua de astăzi, în special în ultimii ani, când avem un război în prag, deseori se confundă neutralitatea cu apărarea, și cumva se crede că ele se exclud reciproc, or când mă uit la Elveția, fiind o țară neutră și ce sisteme de apărare au, noi când încercăm să ne consolidăm sistemul de apărare zicem că încălcăm neutralitatea”, a mai menționat ambasadoarea.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.