VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Slusari, indignat de atitudinea guvernării față de agricultori: Ceea ce faceți, este o propagandă de dezbinare a societății!

Alexandru Slusari, director executiv al Asociației Forța Fermierilor, a venit cu o reacție, după ce Cabinetul de Miniștri a alocat 200 milioane de lei pentru fermierii micro și mici, afectați de crizele anului 2022.

Potrivit lui Slusari, „guvernare se ocupă cu populism și manipulare, provocând incitarea la ură în societate”.

Când au fost dublate salariile șefilor ministerelor și agențiilor, de ce atunci la ședința Guvernului nu a vorbit nimeni că este un efort pe care toată societatea îl depune. În acest scop, apropo, au fost alocate circa 100 mln lei. Domnul prim-ministru, dacă spuneți A, atunci spuneți și B și C. Societatea trebuie să cunoască că agricultorii au solicitat încă în toamna 2022 ca guvernul precedent să se adreseze către partenerii externi după ajutor pentru compensarea parțială a consecințelor crizei în sectorul agrar, provocat de seceta și război în Ucraina. Exact așa au procedat Polonia, România, Bulgaria, Slovacia și Ungaria. Acum fermierii din aceste țări primesc compensații de la 300 până la 674 de euro per hectar de grâu”, a scris Slusari.

Totodată, ex-deputatul se arată indignat de atitudinea autorităților în raport cu fermierii.

Forța Fermierilor a anticipat dezastru în ramură, dar a ținut cont de situația dificilă în țară. Noi nu am vrut ca acești bani să fie luați din gura copiilor. Care este vina noastră ca guvernul s-a trezit doar în iunie 2023 și a solicitat sprijinul financiar de la UE în baza unui studiu internațional, care a confirmat catastrofa financiară pentru producătorii culturilor de primă grupă. De ce azi nu ați rostit niciun cuvânt despre acest lucru?

De ce ați tăcut despre faptul că ați solicitat de la Bruxelles aproximativ 1,2 miliarde lei, însă azi au fost alocate doar 200 mln lei sau suma de 6 ori mai mică decât cea necesară și care ar ajunge la o parte din fermieri cu mare întârziere. De ce nu ați spus nimic despre propunerea noastră, care nu necesită cheltuieli bugetare, însă poate fi ultimul colac de salvare pentru mii de agricultori micro, mici și mijlocii? Mă refer la moratoriu pe 3 luni la plata datoriilor față de creditori.

Semi adevărurile uneori sunt mai periculoase decât minciunile. Ceea ce faceți, este o propagandă de dezbinare a societății. Deloc nu e bun asemenea comportament în raport cu cei, care hrănesc Moldova. Agricultorii văd totul. În special sunt ofensați cei mulți, care au muncit trei ani în urmă pentru a aduce schimbări în țară și au mobilizat satele întregi pentru a vota pe cei, care acum sunt la guvernare și aruncă noroi în fermieri”, a comentat Slusari.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.