VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Alexandru Tănase susține că alegerile din Găgăuzia nu trebuie anulate: Dacă tot suntem martorii unui circ, să profităm de clovni de care să putem râde cu poftă

Ex-președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a comentat rezultatele finale ale alegerilor din Găgăuzia, conform cărora candidata Partidului„ ŞOR”, Evghenia Guţul, a câştigat alegerile pentru funcţia de başcan.

Într-o postare pe o rețea de socializare, ex-președintele CC a subliniat că alegerile din Găgăuzia nu ar trebui anulate, pentru că „doar așa lumea își va da seama de situația penibilă în care s-a ajuns odată cu alegerea în funcția de bașcan a candidatului Partidului „Șor”, Evghenia Guțul”.

Premierul Recean sugera ieri posibilitatea anulării acestor alegeri. Sincer sa fiu, nu prea vad utilitatea practică a unui astfel de exercițiu. Atâta timp cât paradigma de existență și funcționare a acestei entități administrative rămâne aceeași, în locul "Coanei Bășcănița" va fi ales, într-un mod la fel de democratic, un Pokémon sau un Mickey Mouse, la fel de rusofil si anti european! Uneori lucrurile trebuie lăsate să prăbușească în penibil. Dacă tot suntem martorii unui circ, să profităm clovni de care să putem râde cu poftă. Altfel, acest marasm nu se va termina niciodată”, a scris Tănase.

Totodată, Tănase subliniază că „realitatea alegerilor de la Comrat este mult mai prozaică decât am putea crede.

Ar fi naiv și mult prea simplist să căutăm explicații ale situației create doar în coruperea alegătorilor. Găgăuzii trăiesc într-o lume total desprinsă de realitate. Manipulată de propaganda rusă, minorității găgăuze, vorbitoare predominant în limba rusă, i-a fost dezvoltată timp de ani de zile un reflex de obediență orbă față de Kremlin, ajungând la paroxism. Numele politicianului nu contează, nici faptul că este ignorant, hoț sau analfabet. Este suficient să-și prindă o panglică de colorado în piept și să învețe pe de rost câteva cuvinte cheie, precum "За Путина – за Россию" (Pentru Putin - pentru Rusia). Bunăoară, "Coana Bășcăniță" le-a promis deja gagauzilor ca le va deschide la Moscova o reprezentanță a Comratului.

Noi, moldovenii, suntem cei care am oferit autonomie minorității găgăuze. Nici măcar sovieticilor nu le-a trecut prin cap așa „generozitate”. În naivitatea (ca să nu zic prostia) noastră, am construit în autonomia gagauză cea mai modernă rețea de drumuri din Moldova. SUA, care sunt obiectul unei uri patologice, au investit în regiune sute de milioane de dolari. România, care este urâtă cu nu mai puțină ardoare, a reparat zeci de școli și grădinițe. Guvernul de la Chișinău cumpără iluzia loialității găgauzilor cu miliarde de lei anual. Recentul scrutin de la Comrat demonstrează falimentul moral al acestor politici.

Realitatea trebuie să determine Chișinăul să-și reconsidere fundamental atitudinea față de acest proiect. Trebuie să ne trezim din această iluzie și să înțelegem că UTA Gagauz Yeri a fost concepută de Moscova nu pentru a conserva identitatea etnică găgăuză, ci pentru a conserva o minoritate imperială sovietică, opozabilă Europei și Occidentului. Iar la momentul potrivit, Rusia să aibă un pretext pentru a-i „salva” de jandarmii români sau de NATO, așa cum o „salvează” Estul Ucrainei sau cum a au făcut-o în Georgia”, a mai comentat Tănase.

Reamintim că în Găgăuzia s-au desfășurat duminică, 14 mai al doilea tur de scrutin pentru alegerea guvernatorului regiunii. Potrivit Comisiei Electorale Centrale a Găgăuziei, la urne s-au prezentat peste 53 mii de alegători s-au prezentat la urne. Rata de participare la vot fiind de 54,56%.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.