VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Alegeri în Găgăuzia. Membrii Comisiei Electorale de la Comrat, citați la CNA

UPDATE: Membrii Comisiei Electorale de la Comrat au fost citați, pentru data de 18 mai, la Centrul Național Anticorupție. Reprezentanților autorității electorale din Găgăuzia li s-a contestat faptul că, prin derogări de la regulamentele stabilite, au înregistrat-o pe deputata Marina Tauber în calitate de reprezentat al candidatului Partidului ”Șor”, Evghenia Guțul, la funcția de bașkan al Găgăuziei.

Anunțul a fost făcut chiar de președinta CEC de la Comrat, Iana Covalenco. Funcționara a precizat că ofițerii CNA au ridicat și mai multe acte ce referă la proiectul de hotărâre votat de toți membrii comisiei.

Între timp, procesul de vot în regiune decurge fără abateri grave. Totuși, au fost înregistrate unele sesizări. Într-o secție de votare din Comrat trei alegători și-au fotografiat buletinele de vot, iar în Ceadâr-Lunga, un observator a sesizat faptul că membrii secției monitorizate au început perfectarea procesului-verbal înainte de închiderea biroului.

Până la ora 18.00, prezența la urne a fost de 45 la sută, adică de aproximativ 46 de mii de alegători.

UPDATE: Cel de-al doilea tur al alegerilor bașkanului din Găgăuzia poate fi declarat valabil. Până la ora 15.00, în regiune s-au prezentat la urne aproximativ 36 la sută dintre votanți sau 31 de mii de alegători. Cea mai mică rată a prezenței, de 28%, se înregistrează în Comrat.

UPDATE: În cel de-al doilea tur de scrutin, alegătorii din Găgăuzia sunt un pic mai pasivi. La ora 12.00, prezența la urne era de 23,7 la sută, cu un procent mai puțin decât acum două săptămâni. În total, până la amiază, dreptul la vot și l-au exercitat aproximativ 22 de mii de locuitori ai regiunii. Cea mai mică rată a prezenței este înregistrată în Comrat, de doar 17%.

În Găgăuzia are loc astăzi al doilea tur de scrutin pentru alegerea guvernatorului regiunii. De dimineață, la ora 07.00, în autonomie au fost deschise toate cele 65 de secții de votare, unde sunt așteptați peste 92500 de alegători înscriși în liste.

Amintim, locuitorii regiunii sunt chemați la urne să aleagă dintre cei doi candidați ajunși în cel de-al doilea tur. Este vorba de reprezentata Partidului ”Șor”, Evghenia Guțul, și concurentul Partidului Socialiștilor, Grigori Guzun. Ambii candidați au acumulat, la primul tur din 30 aprilie, câte aproximativ 15 mii de voturi.

Cei doi candidați au votat până la amiază. Ca și la primul scrutin, politicienii au chemat găgăuzii să se prezinte în număr mare la alegeri.   

De dimineață, președinta autorității electorale de la Comrat, Iana Covalenco, a declarat că toate secțiile au fost deschise fără întârzieri și că până la această oră nu au fost înregistrate incidente, transmite gagauzinfo.md.

Amintim, scrutinul va fi declarat valabil, dacă rata de participare va fi de cel puțin o treime din numărul alegătorilor înscriși în liste, este vorba despre minimum 30 500 de alegători.

Alegerile de astăzi sunt monitorizate de 79 de observatori internaționali, acreditați din peste 10 state, și 81 de observatori naționali, toți reprezentanți ai asociațiilor ”Promo LEX” și ”Mirad”.

Amintim, că ieri, cu doar o zi înainte de scrutin, procurorii anticorupție și ofițerii CNA au descins din nou la staff-ul electoral al candidatei Partidului ”Șor”, Evghenia Guțul, și în alte locații. Potrivit CNA, au avut loc 11 percheziții, inclusiv la domiciliile și în automobilele persoanelor implicate în alegeri. Toate descinderile au loc în cadrul unei cauze penale privind coruperea votanților în timpul campaniei electorale.

Citește și: VIDEO/Noi percheziții în dosarul coruperii alegătorilor din Găgăuzia. CNA: Candidatul ”Șor”, finanțat de o grupare criminală

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.