VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Maia Sandu: Au fost admise mai multe abuzuri în campania din Găgăuzia, iar CEC de la Comrat ar fi putut interveni mai mult

Structurile naționale de anchetă au demonstrat că, în Găgăuzia, campania electorală nici pe departe nu a fost una transparentă și au existat probe concludente că au fost comise mai multe abuzuri. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu, care a criticat activitatea autorității electorale de la Comrat, care, potrivit șefei statului, putea interveni în mod eficient pentru a nu admite ilegalități.

”E clar că sunt multe încălcări în aceste alegeri. Am văzut mai multe probe ale acestor încălcări. Cred că o mare întrebare este către comisia electorală din autonomie, deoarece această structură este cea care poate lua decizii potrivite pentru a preveni aceste abuzuri și aceste ilegalități. Din 2024, Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova va avea un rol major în organizarea alegerilor în autonomie și am certitudinea că atunci lucrurile se vor întâmpla altfel, corect”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii ”Internetu’ grăiește”, moderată de Andrei Bolocan.

În alt context, șefa statului a comentat și modul cum își organizează agendele și programele politicienii din regiune.

”Politicienii din regiune sunt la fel. Ei și-au făcut un singur program. Ei nu au altceva ce să le ofere cetățenilor, și atunci singurul lucru pe care îl oferă este cearta cu autoritățile de la Chișinău. Cu cât mai urât vorbesc despre Chișinău, cu atât mai mult cred că vor obține voturi”, a mai adăugat Maia Sandu.

Președinta Maia Sandu s-a mai referit și la combaterea propagandei și dezinformării, care încă ține în lanțuri o bună parte a locuitorilor din Găgăuzia.    

”Nu există o soluție imediată, propaganda Rusiei funcționează demult în Găgăuzia, oamenii de acolo nu prea vorbesc româna și puțini o înțeleg și din moment ce nu vorbesc, evident că ascultă conținutul din Rusia. Am cerut Ministerului Educației lansarea programului ide studiere a limbii române. Trebuie să intervenim și la modul cum se implementează legea, pentru că legea care interzice anumite televiziuni de propagandă, care sunt periculoase pentru Republica Moldova, nu este implementată pe deplin în Găgăuzia, deoarece autoritățile de acolo se opun în fel și chip. Facem un efort de a crea un centru și de a avea o politică coerentă de combatere a dezinformării care este valabilă pentru toată țara, inclusiv pentru regiunea autonomă”, a mai declarat Maia Sandu.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.