Reformele nu sunt acceptate de o parte de oameni fiindcă pierd confortul, dar nu avem altă cale ca să avansăm. Doar reformele ne pot propulsa. Opinia a fost exprimată de medicul cardiolog, doctor habilitat în medicină, Alexandru Cărăuș, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.
Medicul susține că unele țări europene au trecut prin perioada de tranziție și mai mulți ani până au ajuns la nivelul de acum. Potrivit lui, toate democrațiile care în prezent sunt avansate au reușit doar prin implementarea reformelor.
„Sunt situații când trebuie să schimbi spațiul de confort și atunci cred că cea mai mare reticență apare la cei care deja s-au obișnuit cu un sistem, cu un regim și atunci când trebuie ceva să schimbi, întotdeauna apare sentimentul poate de frică, poate de necunoaștere – dar cum va fi după asta? Dar nu avem altă șansă, fiindcă toate democrațiile care acum sunt atât de avansate au reușit prin reforme și au putut ridica și nivelul de viață al populației și se bucură de confort. Tot timpul reformele sunt întâlnite de o parte de oameni în furci, să zicem așa, sau nu sunt acceptate, fiindcă pierd confortul, evident, și nu avem altă cale ca să avansăm. Este și o chestie normală că toți vor astăzi rezultate, toți zic „ne-am săturat de tranziție”, dar alte democrații au trecut și mai mulți ani până au ajuns la nivelul pe care îl au acum, dacă vorbim de țările europene. Dacă vorbim despre ultimii ani de guvernare, chiar am reușit să ieșim din pandemia de COVID și să trecem și această iarnă având o situație economică extraordinar de grea, crize mari. Am reușit, lucrurile s-au pus cât de cât pe roate și nu a dat statul faliment”, a precizat profesorul Alexandru Cărăuș.
Medicul cardiolog și-a exprimat speranța că „în șapte ani de zile noi putem ajunge să fim țară membră a Uniunii Europene”.
„Avem încă multe de făcut, evident că restanțele cele mai mari sunt pe domeniul justiției, ceea ce știe lumea întreagă, corupția despre care am vorbit, dar avem șanse ca să ajungem (membri ai UE n. red.), fiindcă noi, de fapt, suntem în Europa, suntem chiar în centrul Europei, numai că trebuie să avem statut de țară membră a Uniunii Europene. Și ne dorim foarte mult acest lucru”, menționează profesorul.
Doctorul habilitat în științe medicale susține că 99 la sută din lucrătorii medicali sunt pentru aderarea la Uniunea Europeană.