Comisia Vetting a venit cu o reacție, după ce ieri, premierul Dorin Recean a făcut public numele a încă doi judecători care, potrivit lui, iau decizii incorecte.
Într-o declarație remisă presei, Comisia subliniază că „declarațiile politice critice în adresa judecătorilor sau deciziilor judiciare nu influențează în niciun fel evaluările Comisiei Vetting”.
„Mandatul Comisiei Vetting este de a evalua în mod corect și independent integritatea judecătorilor și a candidaților pentru funcția de judecător. Independența Comisiei este reflectată în însă și structura sa, întrucât Comisia are în componență trei membri naționali, doi desemnați de partidul majoritar și unul desemnat de opoziție, precum și trei membri internaționali. Comisia este o entitate ad-hoc și nu face parte din Parlament sau din oricare alte instituții de stat.Mai multe îngrijorări au fost exprimate cu privire la procesul de evaluare, în special în lumina declarațiilor făcute de unii politicieni, care au criticat anumite hotărâri judecătorești în ultima perioadă. Cei care și-au exprimat îngrijorările au interpretat declarațiile politicienilor, spunând că procesul de evaluare va fi folosit ca și instrument de ”înlăturare” a unor judecători din sistem, în semn de dezacord față de deciziile acestora. Declarațiile politice critice în adresa judecătorilor sau deciziilor judiciare nu influențează în niciun fel evaluările Comisiei Vetting”, se arată în declarație.
Totodată, Comisia subliniază că criteriile de evaluare sunt specificate obiectiv în lege și se referă la integritatea financiară și etică a judecătorilor.
„Comisia Vetting aplică anume aceste criterii și nu este influențată de factori externi. Comisia Vetting și-a asumat angajamentul de a desfășura evaluarea extraordinară, întrucât integritatea judecătorilor este crucială pentru statul de drept și încrederea societății în sistemul de justiție. Principiul statului de drept include și existența unor instanțe independente, conform atât Constituției Republicii Moldova, cât și prevederilor Convenției Europene a Drepturilor Omului. Independența sistemului judiciar este compromisă atunci când judecătorii se confruntă cu amenințări menite să le influențeze deciziile. Asemenea acțiuni subminează încrederea societății în sistemul de justiție. Prezenta declarație exprimă poziția fermă a tuturor membrilor Comisiei Vetting”, se mai arată în declarație.
Amintim că anterior Dorin Recean a mai făcut public numele mai multor judecători ai Curții de Apel Chișinău care au emis o hotărâre ce a anulat decizia CSE prin care Partidul „Șansă” a fost scos din cursa electorală cu două zile înainte de scrutinul local din 5 noiembrie. Ulterior CSM i-a cerut premierului să se abțină de la asemenea declarații.
Astăzi, Recean a punctat că va continua să ofere nume, chiar dacă ar putea fi criticat.
„Voi continua să fac acest lucru și vreau să încurajez judecătorii onești să facă un pas înainte și să curățăm justiția de corupție”, a punctat prim-ministrul.