VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

PAS vrea referendum și alegeri în aceeași zi

PAS promovează inițiativa președintei Maiei Sandu de a organiza un referendum național privind integrarea europeană. Formațiunea a înregistrat în Parlament proiectul de modificare a Codului Electoral, semnat de deputatul Veronica Roșca, prin care să se dea posibilitatea organizării unui plebiscit în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.

Inițiativa vine la doar o zi după ce secretarul CEC a atras atenția asupra respectivei incompatibilități. Modificarea propusă prevede posibilitatea organizării în aceeași zi a unui scrutin și a unui referendum, dar și faptul ca alegerea președintelui țării să aibă loc cu cel mult 90 de zile până la expirare mandatului, și nu cu 60 de zile, cum e prevăzut în prezent.

Esența proiectului este similară cu modificarea făcută în vechiul Cod Electoral de către guvernarea Partidului Democrat, în 2018. Atunci, PDM, condus de oligarhul fugar Vlad Plahotniuc, au modificat legislația electorală pentru a putea organiza un referendum consultativ în aceeași zi cu alegerile parlamentare. Prin plebiscitul, care a avut loc în data de 24 februarie 2019, moldovenii au fost chemați să spună dacă vor reducerea numărului de deputați în Parlament de la 101 la 61 și ca deputații să fie rechemați dacă nu-și îndeplinesc obligațiunile. Chiar dacă peste 70 la sută dintre alegători au răspuns „Da”, rezultatul acestui referendum consultativ nu a mai fost supus votului în Parlament.  

Inițiativa de a organiza un plebiscit național pe subiectul integrării europene a Republicii Moldova a fost lansată de Maia Sandu în 24 decembrie, când a anunțat că intenționează să candideze pentru un nou mandat de președinte.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.