„Suntem un sindicat pro-european și nu vrem să generăm tensiuni în plus, însă dacă nu vom fi auziți, s-ar putea să ieșim la protest”. Declarații în acest sens au fost făcute de președintele Federației Sindicale a Educației și Științei, Ghenadie Donos, în contextul salariilor nemotivante din educație.
Potrivit lui Donos, în prezent se înregistrează un deficit de peste 7.000 de pedagogi.
„Această problemă este simțită din cauza salariilor nemotivante. Înțelegem toate momentele legate de criza economică, criza energetică, criza din sănătate care a fost nu de mult, dar ramura educației merită o atenție mai sporită din partea autorităților și lucrul ăsta nu mai trebuie demonstrat. Dacă nu vom avea salarii motivante în educație, riscăm această situație să se agraveze și mai tare”, a declarat Ghenadie Donos în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.
Președintele Federației Sindicale a Educației și Științei a subliniat că speră ca autoritățile să intervină și să găsească soluții pe cale diplomatică.
„Noi am spus că dacă nu vom fi auziți, s-ar putea să luăm scenariul României, pentru că avem tot temeiul, ba mai mult decât atât, deoarece condițiile la noi în învățământ sunt mult mai grele și mai dificile decât în România. Spuneam că suntem un sindicat pro-european și nu vrem să generăm tensiuni în plus, care ar putea fi generate prin exemplul României și ieșirea în stradă, care este și o eventuală soluție pentru noi, cei care cerem. Am avut mai multe întâlniri și știm că sunt oameni mai radicali, mai moderați, dar acest argument de a negocia și de a insista pe negocieri este acceptat de majoritate, de aceea insistăm asupra negocierilor, vrem să discutăm și să găsim soluții pe cale diplomatică”, a mai menționat Donos.
Amintim că de la 1 ianuarie Guvernul își propune să crească salariile cadrelor didactice cu 15%.