VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Expert: Numărul de turiști străini cazați la agro-pensiunile din Moldova a crescut de 10 ori

În această iarnă, circa 20 mii persoane vor alege să se odihnească în agro-pensiunile din Republica Moldova, susține expertul economic Veaceslav Ioniță. Potrivit lui, în trimestrul 3 din 2023 agro-turismul din Moldova a stabilit un nou record și a fost una din puținele direcții ale turismului care s-a dezvoltat și a crescut chiar și-n perioada pandemiei. O altă tendință pozitivă este revenirea turiștilor străini care în 2020, an de pandemie, s-a redus de 4 ori iar în prezent numărul acestora a crescut de aproape 10 ori, susține Ioniță. 

Potrivit expertului, în trimestrul 3 al anului curent, 16,2 mii de persoane au vizitat zonele rurale, sau cu 30% mai mult decât anul trecut și de 3 ori mai mult decât în anii precedenți. Agro-turismul sau turismul rural a fost una din puținele direcții ale turismului, care s-a dezvoltat și a crescut chiar și-n perioada de criză covid. Mai mult în această perioada au fost deschise 9 pensiuni noi, iar numărul lor a ajuns la finele anului trecut la 47 pensiuni.

Tot în această perioadă de criză capacitatea de cazare a pensiunilor rurale a crescut cu 35% de la 1.060 camere în 2020 la 1.430 camere în 2022.

Ioniță susține că în acest an, numărul de turiști cazați în agro-pensiuni sau pensiunile rurale va ajunge la 45 mii persoane în creștere cu 20% sau 8 mii persoane, față de anul trecut când am avut 37,3 mii turiști.

O tendință promițătoare, afirmă expertul, este creșterea puternică a numărului de turiști la agro-pensiuni pe timp de iarnă. În această iarnă estimăm că agro-pensiunile vor fi vizitate de cel puțin 19,5 mii turiști în creștere cu 3 mii persoane față de iarna trecută când au fost 16,6 mii persoane.

„O altă tendință pozitivă, este revenirea turiștilor străini. În 2020, an de pandemie numărul turiștilor străini s-a redus de 4 ori până la 1,3 mii persoane. În prezent numărul lor a crescut impresionant de aproape 10 ori până la 12,1 mii persoane, cea ce reprezintă un record absolut și este dublu față de perioada de până la pandemie. De fapt creșterea din acest an a numărului de turiști în agro-pensiuni, în cea mai mare parte se datorează turiștilor străini, care au decis să ne viziteze localitățile rurale”, a precizat Veaceslav Ioniță.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.