Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, susține că cei care au anunțat concursul la funcția de procuror general știu deja cine e persoana care va ocupa acest post declarat vacant.
În cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei, Alexandru Tănase a declarat că „ideea de concurs este compromisă totalmente în Republica Moldova și nu cred că mai există măcar o persoană care nu înțelege că aceste simulacre de competiții sunt organizate pentru a valida niște decizii care deja demult au fost luate”.
„Nu contează câți se vor înghesui. Oricum cei care au anunțat concursul știu exact cine va fi procurorul general. Decizia este luată, altfel concursul nu se anunța. În ultimii 3 ani de zile, noi ne-am obișnuit cu faptul că, concursurile fie sunt câștigate de cei mai slabi, fie dacă le câștiga alții, nedoriți, concursurile sunt anulate. Putem să ne amintim cum a fost formată Curtea Constituțională; putem să ne amintim cum a fost aleasă fosta Ombudsman, care mai apoi a fost dată afară; cum s-au formate altele… Ideea de concurs este compromisă totalmente în Republica Moldova și nu cred că mai există măcar o persoană care nu înțelege că aceste simulacre de competiții sunt organizate pentru a valida niște decizii care deja demult au fost luate. Eu cred că se știe exact cine va fi procurorul. Dacă nu se știa, nu ar fi fost semnat decretul de destituire a lui Stoianoglo și lansat acest concurs. S-a luat decizia de a numi un procuror general, când persoana a fost identificată. Or, acum, tot ce ține de concurs, sunt chestiuni de fațadă care trebuie doar să valideze o decizie politică. Nu cred că cineva știe la distanță prea mare de Biroul prezidențial cine este această persoană. Dar cu certitudine se știe cine va fi procurorul general”, a declarat Tănase.
Totodată, fostul ministru al Justiției se arată convins că noul procuror general va fi obligat să execute în totalitate agenda politică a partidului de la guvernare.
„În campania electorală trecută, toată lumea a făcut promisiuni „bengoase”, una mai „bengoasă” decât cealaltă legate de faptul că o să umple pușcăriile, că o să bage la pușcărie… Dar s-a văzut că, de fapt, de la promisiune electorală la posibilitatea de a pune în aplicare astfel de promisiuni este o cale uneori imposibil de parcurs, pe căi legale, desigur. Dar văd că se insistă pe chestia asta. Înseamnă că pentru viitoarele alegeri prezidențiale va fi necesar un procuror care să comită foarte multe acțiuni discutabile, dar care s-ar plia pe agenda de campanie. Anul acesta este crucial, deoarece intrăm în campania electorală pentru prezidențiale și procurorul va fi una dintre figurile-cheie, care va juca un rol extrem de important în viitoarea campanie electorală. Și de aceea, eu cred că nici nu se discută problema concursului, să nimerească cumva în această funcție o persoană care nu ar accepta să servească pe post de buton, atunci când va fi apăsat pentru a închide sau a deschide, a comenta cum trebuie sau a nu comenta ceva. Trebuie să înțelegem că logica viitoarei competiții nu va fi una bazată pe proiect, deoarece în câțiva ani de zile nu am avut nici un proiect de reformă. Dacă ar fi să discutăm la modul serios, am avut doar scandaluri și nemulțumiri, acuzații că cineva obstrucționează, cineva încurcă, oligarhii nu permit, rezistență din sistem… Dar, de fapt, schimbări nu sunt produse, oameni s-au schimbat pentru a asigura controlul, dar schimbări structurale n-au avut loc, noi nu am asistat la nici o reformă, nici o lege nu a fost modificată. Astfel, elementul-cheie în viitorul apropiat eu nu cred că este legat neapărat de combaterea corupției sau ceva din cauză că observăm că dosare de corupție împotriva actualilor guvernanți, din câte văd eu, nu este nici unul, mai ales în an electoral, nu va risca nimeni să facă așa ceva. De aceea, din păcate, eu am avut așteptări foarte mari de la acest partid politic, crezând că ei vor crea alte precedente, dar se merge exact pe calea bătătorită, pe care s-a mers 30 de ani de zile, unde s-a preluat sistemul sovietic de administrare a țării prin intermediul presiunilor puse de procurori. Am avut un articol amplu, scris în momentul când a venit PAS la putere, exact la acest subiect, unde am explicat de ce nu este bine, de ce statul de drept nu are nimic comun cu bâta procurorului. De ce procurorul, de fapt, în lumea civilizată și în Europa nu este o bâtă în mâinile puterii, dar este un magistrat care participă la înfăptuirea justiției. Sunt chestii fundamental diferite, dar noi trăim în țara în care trăim și sistemul ăsta pe care îl avem, din păcate, a rămas același, nu a fost schimbat, și rezultatele vor fi previzibile”, a comentat Tănase.
Reamintim că la data de 23 octombrie, Consiliul Superior al Procurorilor a anunțat concurs pentru selectarea procurorului general. Pretendenții pot depune dosarele până pe 22 noiembrie inclusiv. Candidații la funcția de procuror general trebuie să dețină o experiență profesională de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului în jurisdicția Republicii Moldova, în jurisdicții străine sau în organizații internaționale, dintre care cel puțin 5 ani în funcția de judecător, procuror, avocat sau ofițer de urmărire penală.