VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

CSP anunță concurs pentru funcția de procuror general

Consiliul Superior al Procurorilor a anunțat concurs pentru selectarea procurorului general. Pretendenții pot depune dosarele până pe 22 noiembrie inclusiv.

Candidații la funcția de procuror general trebuie să dețină o experiență profesională de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului în jurisdicția Republicii Moldova, în jurisdicții străine sau în organizații internaționale, dintre care cel puțin 5 ani în funcția de judecător, procuror, avocat sau ofițer de urmărire penală. Pot candida persoanele care dețin cetățenia Republicii Moldova și cunosc limba română.

De asemenea, trebuie să aibă diplomă de licență și de master în drept sau alt act de studiu în domeniul dreptului echivalent acestora.

Viitorul procuror general trebuie să se bucure de o reputație ireproșabilă, iar anterior să nu fie condamnat pentru comiterea de infracțiuni. La fel, trebuie să fie apt din punct de vedere medical pentru exercitarea funcției de procuror și să aibă calități manageriale, scrie IPN.

O altă condiție este ca în ultimii trei ani până la anunțarea concursului să nu fi fost membru de partid, să nu fi desfășurat activități cu caracter politic în cadrul unui partid sau în cadrul unei organizații social-politice. Nu se vor putea înscrie în concurs persoanele care în ultimele 6 luni au deținut calitatea de membru al CSP.

Procurorul general Alexandru Stoianoglo a fost suspendat la începutul lunii octombrie 2021, iar la sfârșitul lunii septembrie 2023 a fost eliberat din funcție. Interimatul a fost exercitat de către Dumitru Robu, apoi de Ion Munteanu.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.