Cererea avocaților fostului șef de stat, socialistul Igor Dodon, privind participarea la un interviu în direct la postul de televiziune N4 a fost respinsă ca fiind neîntemeiată. O decizie în acest sens a fost pronunțată la 30 august de către magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.
Potrivit Procuraturii Anticorupție (PA), pe 30 august, Judecătoria Chișinău sediul Ciocana a examinat cererea avocaților ex-Președintelui Republicii Moldova cu privire la acordarea permisiunii de a părăsi domiciliul de către ultimul.
Potrivit cererii înaintate de către avocații fostului șef de stat, aceștia au solicitat permisiunea instanței de judecată ca ultimul să părăsească domiciliul pentru a participa la 1 septembrie în direct la emisiunea „Puterea a patra” de la postul de televiziune N4. În motivarea cererii avocații au invocat că persoana pe care o reprezintă este o persoană publică, fiind fost președinte al Republicii Moldova și liderul opoziției parlamentare, fiind totodată implicat în activitatea politică din țară, iar acordarea unui interviu în direct postului de televiziune indicat nu ar contraveni obligațiilor și restricțiilor impuse prin mandatul judecătoresc din 18 august.
La rândul său, procurorul de caz, a solicitat respingerea cererii ca fiind neîntemeiată.
Prin urmare, în rezultatul examinării cererii enunțate, judecătorul de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău sediul Ciocana a dispus respingerea acesteia ca fiind neîntemeiată. Instanța de judecată și-a argumentat decizia prin aceea că, solicitarea de a participa la postul de televiziune N4, nu poate fi reținută drept circumstanță excepțională de ordin personal.
„Or, în acest caz, judecătorul de instrucție a aplicat norma legală prevăzută la art.302 alin.(4) din Codul de executare, potrivit căreia, persoana aflată în arest la domiciliu, în cazul în care are nevoie să părăsească domiciliul în legătură cu circumstanțe personale excepționale, ea adresează o cerere motivată judecătorului de instrucție care a dispus măsura. Așadar, în cazul dat, instanța de judecată a apreciat că, participarea în cadrul unei emisiuni televizate nu constituie o circumstanță personală excepțională care ar permite părăsirea domiciliului persoanei aflate în arest la domiciliu”, menționează responsabilii din cadru PA.
Precizăm că, încheierea judecătorului de instrucție este cu drept de recurs la Curtea de Apel Chișinău în termen de 3 zile.
Socialistul Igor Dodon este bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de Patrie și îmbogățire ilicită. Dodon respinge şi acuzaţiile formulate în acest dosar drept motivate politic.
Pe 18 august, magistraţii Judecătoriei Chişinău, sediul Ciocana, au admis demersul procurorilor anticorupție și au dispus prelungirea măsurii preventive sub formă de arest la domiciliu, pe un termen de 30 zile în privinţa fostului preşedinte al R. Moldova, Igor Dodon.
Pe 16 august, la demersul procurorilor anticorupție cu autorizarea judecătorului de instrucție au fost puse sub sechestru 2 145 000 lei, depistate și ridicate în rezultatul perchezițiilor efectuate la 24 mai.
Pe 27 iunie, fostul preşedinte a fost pus oficial sub învinuire şi în dosarul ,,Energocom”.
Pe 24 mai, fostul șef de stat, socialistul Dodon a fost reținut și escortat din casa sa din sectorul Buiucani în izolatorul Direcției de Poliție Chișinău, de pe Tighina 6, după ce, ofițerii SIS și CNA, în comun cu procurorii Anticorupție, au descins la domiciliul, dar și în alte locații care au legătură cu fostul președinte și ex-liderul PSRM. Descinderile au avut loc în baza unor bănuieli de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.
Igor Dodon este cercetat în două dosare – unul denumit generic „Energocom” și al doilea – Îmbogățire ilicită, dosar în care este învinuit pentru patru capete de acuzare.
Îmbogățirea ilicită este una din acuzațiile procurorilor la adresa fostului președinte al țării, socialistul Igor Dodon, alături de alte trei capete: corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală și trădare de Patrie.
În prezent, Igor Dodon se află în arest la domiciliu, iar cumnatul acestuia își petrece mandatul de arest preventiv în Penitenciarul nr. 13.