VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Procurorii anticorupție au aplicat sechestru pe 2,1 milioane de lei, găsite în cadrul perchezițiilor la domiciliul ex-președintelui R. Moldova, Igor Dodon

Procuratura Anticorupție informează că la 16 august a fost înregistrat demersul la prelungirea mandatului de arest la domiciliu, pe un termen de 30 zile, emis în privința ex-președintelui R. Moldova, Igor Dodon.

În cadrul cauzei penale în care este vizat fostul șef de stat, la demersul procurorilor anticorupție cu autorizarea judecătorului de instrucție au fost puse sub sechestru mai multe mijloace bănești, depistate și ridicate în rezultatul perchezițiilor efectuate la 24 mai.

Potrivit PA, motivele care au stat la baza înaintării demersului de către procurorii anticorupție sunt determinate de existența în continuare a riscului împiedicării bunei desfășurări a urmăririi penale, riscului distrugerii probelor și influențării martorilor prin determinarea unor persoane de a da declarații mincinoase și riscul eschivării de la răspundere penală.

„În susținerea riscurilor invocate, procurorii au prezentat probe noi, administrate recent la 8 și 10 august, precum și administrate anterior la 21 iunie, care în coroborare cu rezultatele măsurilor speciale de investigații, confirmă temeinicia riscurilor invocate. Alte măsuri preventive neprivative de libertate cum ar fi liberarea provizorie sub control judiciar nu au capacitatea de a preveni riscurile invocate supra și a asigura buna desfășurare a urmăririi penale.

PA susține că Dodon nu a fost citat pentru a i se înmâna demersul cu privire la prelungirea mandatului de arest la domiciliu, dar pentru a participa la alte acțiuni de urmărire penală.

„Prin urmare, în prezența acestuia au fost despachetate plicuri cu documentele și dispozitive de stocare a datelor, ridicate în cadrul perchezițiilor, fiind informat prin întocmirea unui proces verbal, conform procedurii penale, despre dispunerea efectuării constatării tehnico-științifice. Așadar, având în vedere prezența persoanei la sediul Procuraturii Anticorupție, procurorul de caz i-a înmânat și demersul la prelungirea măsurii preventive”, menționează PA.

Examinarea demersului procurorilor anticorupție este planificată pentru joi, 18 august, începând cu ora 10:00, la Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.

În cadrul cauzei penale în care este vizat fostul șef de stat, la demersul procurorilor anticorupție cu autorizarea judecătorului de instrucție au fost puse sub sechestru mai multe mijloace bănești, depistate și ridicate în rezultatul perchezițiilor efectuate la 24 mai 2022, după cum urmează:

  • 7100 Euro și 20 000 Ruble (Federația Rusă), depistați la domiciliul fostului șef de stat;
  • 10 005 Euro, depistați în cadrul percheziționării unui automobil;
  • 689 600,00 lei, 17 005 Euro și 1000 Dolari SUA, depistați la domiciliul mamei fostului șef de stat din satul Sadova, raionul Călărași;
  • 37 450 Euro depistați într-un bun imobil din mun.Chișinău.

Cu autorizarea magistraților au fost aplicate sechestre pentru a asigura o eventuală confiscare specială sau confiscare extinsă a mijloacelor financiare în sumă totală de 2 145 000 lei, susțin reprezentanții PA.

Pe 23 iunie procurorii anticorupție au informat despre aplicarea sechestrelor pe terenul și casa individuală a fostului șef de stat, terenuri și construcții, precum și automobile.

Într-un mesaj postat pe Facebook miercuri, 17 august, Igor Dodon a mentionat ca procurorii nu au adus nicio probă care ar motiva prelungirea arestului la domiciliu.

Pe 24 mai, fostul șef de stat, socialistul Dodon a fost reținut și escortat din casa sa din sectorul Buiucani în izolatorul Direcției de Poliție Chișinău, de pe Tighina 6, după ce, ofițerii SIS și CNA, în comun cu procurorii Anticorupție, au descins la domiciliul, dar și în alte locații care au legătură cu fostul președinte și ex-liderul PSRM. Descinderile au avut loc în baza unor bănuieli de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

Igor Dodon este cercetat în două dosare – unul denumit generic „Energocom” și al doilea – Îmbogățire ilicită, dosar în care este învinuit pentru patru capete de acuzare.

Îmbogățirea ilicită este una din acuzațiile procurorilor la adresa fostului președinte al țării, socialistul Igor Dodon, alături de alte trei capete: corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală și trădare de Patrie.

În prezent, Igor Dodon se află în arest la domiciliu, iar cumnatul acestuia își petrece mandatul de arest preventiv în Penitenciarul nr. 13.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.