VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Procurorii au pornit dosar penal pe infracțiunea de act terorist, după evoluțiile în cauza privind alertele false cu bombă

Reprezentanții Inspectoratului General al Poliției (IGP) anunță joi, 25 august, că Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), de comun cu INI și ceilalți membri ai grupului interinstituțional de investigații au pornit urmărirea penală pe elementele componenței de infracțiune – actul teroris, după evoluțiile în cauza privind alertele false cu bombă.

Pornirea acestui dosar derivă din avansarea investigațiilor realizate până în prezent privind comunicarea mincinoasă cu bună-știință despre prezența explozivelor în diverse locații, care în anumite episoade, în vederea creării pericolelor pentru viața și sănătatea cetățenilor, urmăreau scopul intimidării populației.

Calificarea faptelor infracționale potrivit articolului 278 din Codul penal ține nu doar de aspectul pedepsei pe care o riscă făptuitorii, de minim 6 ani închisoare (versus maxim 3 ani închisoare în situația articolului 281 din Codul penal), dar și asigură instituțiilor naționale responsabile de investigarea faptelor posibilitatea să coopereze cu instituțiile antitero din statele din care s-au solicitat informații anterior, la subiectul alertelor false.

Subsecvent, majoritatea statelor solicitate au în legislația lor prevederi care le atribuie instituțiilor de combatere a actelor teroriste instrumente procesuale cu acțiune mai amplă și termeni alerți de executare a acestora.

Astfel, către jurisdicțiile străine în care au fost expediate solicitările anterioare la subiectul alertelor false, urmează să fie completate solicitările, în sensul evoluțiilor descrise. Mai mult, în cadrul urmăririi penale au fost solicitate, de la instituțiile vizate de alertele cu bombă, inclusiv publice, stabilirea cuantumului prejudiciului.

Numărul alertelor cu bombă a crescut considerabil în ultima perioadă la Chișinău. Toate s-au dovedit a fi false în cele din urmă. Autoritățile din R. Moldova au anunțat că vor să înăsprească pedeapsa pentru astfel de amenințări.

Conform Ministerului Afacerilor Interne (MAI), „articolul în redacție nouă a Codului penal prevede, pentru această faptă, mai multe circumstanțe agravante în care pedepsele ajung până la maximum 12 ani de lipsire de libertate”.

Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), alertele false cu bombă, anunțate în ultimele săptămâni atât în Chișinău cât și pe întreg teritoriul R. Moldova, ar fi organizate de un grup de persoane care și-ar dori să creeze neliniște în societate.

O alertă falsă cu bombă costă bugetul de stat cel puțin 30.000 de lei, însă cheltuielile pot ajunge și la 100 mii. Codul Penal prevede amendă până la 42.500 de lei, 240 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității sau închisoare de până la 2 ani.

Alerte cu bombă în capitală. Sunt vizate inclusiv Aeroportul Internațional Chișinău și Curtea Supremă de Justiție

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.