„Guvernarea de la Chișinău, în frunte cu președinta Maia Sandu, este capabilă să mențină pacea pe teritoriul nostru, în pofida amenințărilor la care suntem supuși”. Declarații în acest sens au fost făcute de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, în cadrul reuniunii trilaterale România – Ucraina – Moldova.
Totodată, ministrul a subliniat că R. Moldova beneficiază de susținerea României, Ucrainei și a întregii comunități de state și organizații internaționale, inclusiv UE și NATO.
”Am subliniat faptul că astăzi, R. Moldova nu este amenințată în plan militar. Acest fapt se datorează capacității de rezistență a statului ucrainean. R. Moldova continuă să facă față unor amenințări de ordin hibrid, tentative de destabilizare, tentative de presiune energetice, politice, dezinformare sau riscuri de ordin cibernetic etc. Guvernarea e capabilă să mențină pacea pe teritoriul nostru în pofida amenințărilor la care suntem supuși și pe această cale nu suntem singuri, beneficiem de susținerea României, Ucrainei și a întregii comunități de state și organizații internaționale, inclusiv UE și NATO”, a declarat Nicu Popescu, după reuniune.
Totodată, șeful MAEIE a subliniat că a discutat cu omologii săi din Ucraina și România și despre calea aderării R. Moldova la UE.
”Obiectivul nostru este că spre sfârșitul anului curent R. Moldova va primi un semn prin care UE va declara disponibilitatea deschiderii negocierilor de aderare la UE”, a mai declarat Popescu.
Totodată, ministrul a precizat că a discutat cu oficialii din țările vecine și despre tentativele de destabilizare a țării noastre.
”Am vorbit și despre faptul că R. Moldova continuă să fie o țintă pentru tentativele de destabilizare a țării noastre, inițiate de oligarhii fugari în coordonare cu Federația Rusă. Dialogul nostru ia o nouă amploare prin discuția pe care am avut-o astăzi pe subiecte de securitate și apărare. Situația regională existentă a pus în evidență importanța regiunii Mării Negre. Reiterăm poziția noastră consecventă privind susținerea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei. R. Moldova condamnă ferm războiul nejustificat declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și considerăm că toate crimele comise pe teritoriul Ucrainei trebuie investigate, iar persoanele implicate să fie trase la răspundere în conformitate cu prevederile dreptului internațional”, a mai declarat Popescu.
O nouă reuniune trilaterală România – Ucraina – Moldova a avut loc joi, 13 aprilie, la București, la nivelul miniștrilor de Externe și ai Apărării celor trei state.