Reprezentanții companiei în proprietatea căreia se află elevatorul de păstrare a șrotului au venit cu unele precizări privind posibilele cauzele ale declanșării incendiilor de la Portului Internațional Liber Giurgiulești. Potrivit acestora, este vorba despre abateri de proiectare, implementate de conducere și o posibilă eroare umană ce au determinat creșterea temperaturii în interiorul silozurilor și declanșarea incendiilor.
„Pentru a răspunde speculațiilor cu privire la cauza acestor incidente, conducerea companiei dorește să fie transparentă și deschisă cu cetățenii Republicii Moldova. Conducerea ”Trans-Oil”, compania mamă a ”Danube Oil Company” SRL, a revizuit, verificat și stabilit că unele dintre abaterile de proiectare, implementate de conducerea companiei ”Danube Oil Company” SRL, combinate cu o posibilă eroare umană inadvertentă, ar fi putut rezulta într-un lanț de evenimente care au determinat creșterea temperaturii în interiorul silozurilor și declanșarea unui incendiu”, se arată în mesajul emis de companie.
Compania precizează că incendiul s-a produs doar la silozurile de depozitare private și nu a provocat răniți sau decese.
„Aceste silozuri nu fac parte din lanțul de producție al fabricii de ulei și, prin urmare, cei 110 angajați care activează la fabrică, nu au fost în niciun moment afectați sau puși în pericol. Totodată, incidentul nu a afectat traficul feroviar din port și nu a provocat daune de mediu sau de altă natură dincolo de facilitățile de depozitare” menționează reprezentanții companiei care au specificat că pierderile financiare rezultate din acest incident au fost suportate de către companie și nu a provocat daune nici unei proprietăți de stat sau privată.
Totodată, aceștia susțin că pentru a evita un incident similar, conducerea companiei a decis să dezasambleze definitiv silozurile.
Menționăm că în dimineața zilei de 16 ianuarie, pompierii au intervenit la lichidarea unui incendiu produs la un rezervor de păstrare a cerealelor din Portul Internațional Liber Giurgiulești. Potrivit IGSU, din cauza mocnirii unei încărcături de peste 1000 tone de șrot de floarea soarelui, a avut loc prăbușirea cisternei, după care a luat foc.
La data de 20 ianuarie, un alt rezervor cu încărcătură de șrot de semințe de floarea soarelui situat în Portul Giurgiulești a luat foc. Potrivit informațiilor, rezervorul nr. 2 avea o capacitate de 1.100 de tone, iar la momentul izbucnirii incendiului, în el erau depozitate 50% din volumul total.
Ulterior, Agenția de Mediu a declarat că la Giurgiulești nivelul de poluare a aerului depășește norma admisibilă. Investigațiile de laborator au demonstrat menținerea unui nivel sporit al conținutului de fenol, care a depășit norma sanitară de la 2,2 până la 3,8 ori, în probele colectate la distanțe de până la 100 m de rezervoarele incendiate.