VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Carolina Linte: Situația din sectorul zootehnic este jalnică. N-am fost auziți și nu avem nicio creștere

Situația din sectorul zootehnic este complicată și jalnică. O spune Carolina Linte, care este director executiv la Asociația Națională a producătorilor și procesatorilor de lapte și produse lactate.

În cadrul emisiunii Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei Carolina Linte a subliniat că conform cifrelor, în acest sector nu se înregistrează nicio creștere.

Situația este jalnică. Promisiuni, promisiuni, promisiuni… Foarte mult am mizat, am avut întrevedere și cu dna Gavrilița în luna martie și mi s-a spus că o să avem bani ieftini, Platforma de sprijin lansată la Berlin foarte mult am mizat că o să miște ceva lucrurile. Banii poate au venit, dar ei au fost oferiți pentru compensații la gaz și asta are un impact indirect asupra economiei, fiindcă cât de cât se eliberează o parte de bani care pot fi direcționați către consum, mulțumim și pentru asta, dar nu am avut politici pe întreg anul. E vorba despre politici de sprijin financiar, măcar că am putut să recuperăm o parte din importuri, fiindcă Ucraina nimerise în situația care este și cel puțin pe lapte și carne de pui am fi putut să avansăm. Acum, când ne uităm la date, vedem că nu avem nicio creștere”, a declarat Carolina Linte.

Totodată, directorul executiv al Asociației Naționale a producătorilor și procesatorilor de lapte și produse lactate a menționat că deși situația în sectorul zootehnic este complicată, autoritățile nu trebuie să uite că acest sector este strict necesar pentru asigurarea securității alimentare a țării noastre.

Este foarte complicat, dar este foarte interesant și strict necesar pentru asigurarea securității alimentare a fiecărei țări. Dacă tu te consideri independent, deci, tu trebuie să ai și un sector foarte bine structurat și foarte bine dezvoltat, cel puțin pentru consumatorii pe care îi ai în țară. Nu vreau să încep direct de la plângeri, dar situația rămâne una foarte complicată pentru acest scop și cea mai slabă verigă din sectorul dat este fermierul, fiindcă noi avem producerea pe tot lanțul valoric de la furcă până la furculiță. Veriga slabă este fermierul și el este slab nu doar în Republica Moldova. Toate țările insistă și au politici de dezvoltare și de susținere a fermierului”, a subliniat Carolina Linte.

Întrebată de jurnalista Valentina Ursu de ce se bate pasul pe loc în sectorul zootehnic, Carolina Linte a răspuns:

Sectorul de lapte ar fi acel sector unde poți să testezi – lucrează politica dată ori nu lucrează. Că e un sector în care oricum ar fi fost subvenționate doar acele capete de animale și cantitatea de lapte care este din exploatațiile autorizate, cantitate care nu este chiar atât de mare. Și noi urmăream – merită sau nu merită, este majorare la cantitatea de lapte sau nu, fiindcă da, noi am subvenționat și ele sunt foarte binevenite, numai că noi am mărit cantitatea de lapte, fiindcă cea mai mică productivitate de lapte în regiune este în Republica Moldova. Deci, pe zona de sud media este 5.700, dat fiind faptul că la dânșii este mai mult concentrată în exploatații de animale, pe centru este în jur de 3.700 și pe nord – undeva în jur de 3.400. Dacă luăm și analizăm indicatorii din țările vecine și chiar în Uniunea Europeană unde se ajunge și la 8 tone la un animal, noi cu 3.500 sau 3.700 în medie, asta nu-i nici în jumătate. Dar nouă ni se cere să avem niște produse competitive, fiindcă noi ne plasăm pe raft alături de importuri, de țările care produc masiv și au costuri cu mult mai mici, ele produc mult, unde produci mult costurile sunt cu mult mai mici”, a mai menționat experta.

Carolina Linte a mai subliniat că a înaintat mai multe propuneri de dezvoltare a sectorului zootehnic, însă n-a fost auzită de autorități.

”Avem o țară fantastică; da, propuneri am înaintat; da, am lucrat, am definitivat ce putem face și cum putem crește, dar nimic nu s-a luat în considerare. Aduceți-vă aminte, în luna mai dna președintă a convocat Consiliul Superior și a spus: „Elaborăm strategia pe securitatea alimentară”. Noi și acolo am depus, am dat date și am solicitat, am demonstrat că noi putem să majorăm volumul de lapte, cantitatea de lapte procesat, dacă se vine cu niște investiții din partea statului, că nu avem, banii sunt foarte scumpi astăzi pentru fermierii noștri. S-a făcut ceva pe strategia respectivă? Abia în luna octombrie a trecut hotărârea guvernului. Avem un plan de acțiuni pe strategia respectivă? Dvs. cunoașteți? Eu – nu”, a conchis Carolina Linte.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.