VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Gavrilița: Inflația nu ajută la creșterea economică, ea înseamnă mai multă incertitudine pentru agenții economici

”Inflația nu ajută la creșterea economică. Uneori ea este un efect al creșterii economice, dar inflația înseamnă și mai multă incertitudine pentru agenții economici”. O spune premierul Natalia Gavrilița.

În cadrul emisiunii Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei, prim-ministra a menționat că în prezent Cabinetul de Miniștri întreprinde toate măsurile pentru a readuce economia țării pe făgașul creșterii economice.

Ne bucurăm că creșterea prețurilor se temperează și acele acțiuni care au fost aprobate anterior își au efectul, pentru că, oricum ai întoarce-o, inflația nu ajută la creșterea economică, adică uneori ea este un efect al creșterii economice, dar inflația înseamnă și mai multă incertitudine pentru agenții economici. Atunci când merg în teritoriu, de exemplu, chiar și unii primari spun că nu pot semna contracte pe termen lung și trebuie să semneze contracte pentru alimentarea copiilor, de exemplu, pe o lună, pentru că agenții economici simt o oarecare incertitudine. Deci, faptul că inflația scade este un lucru bun, în același timp suntem într-o perioadă de recesiune economică, deci economia descrește, aceste efecte ale continuării războiului din Ucraina, criza logistică, criza energetică, prețurile care au fost înalte – toate aceste efecte se resimt și de aceea trebuie să facem un efort suplimentar pentru a readuce economia pe făgașul creșterii economice. Și anume de asta am venit cu o politică fiscală care vine să încurajeze menținerea și creșterea numărului de locuri de muncă. Aici vorbesc și despre impozitul zero la profitul nedistribuit pentru întreprinderi mici și mijlocii, vorbesc despre deprecierea accelerată pentru întreprinderile mari atunci când fac investiții și vorbesc despre întoarcerea TVA-ului trecut în cont. Și aceasta se va face pentru întreprinderile care emit facturi electronice și își fac corect și transparent afacerile”, a explicat Natalia Gavrilița.

Totodată, premierul a subliniat că în unele țări membre ale Uniunii Europene s-a înregistrat o inflație de peste 30%, la fel ca și în R. Moldova.

Dacă este să ne uităm din punct de vedere economic, vedem că moneda națională rămâne stabilă și avem o problemă de competitivitate și de impact economic al lucrurilor care se întâmplă în jurul nostru și al incertitudinii. Și aici știu că toată lumea spune că noi vorbim prea mult despre războiul din Ucraina, dar aceștia sunt vecinii noștri, portul de la Odesa era principalul punct logistic pentru produsele nostru, atât pentru importuri, cât și pentru exporturi, și cu cât mai mult se prelungește această situație, cu atât mai mult resimțim efectele ruperii acestor relații comerciale. Dar, în același timp, vedem și o încetinire a creșterii în țările europene și vedem inflație în țări europene, în unele țări baltice, de exemplu, membre ale Uniunii Europene, vedem o inflație de 30% ca și la noi”, a mai menționat Natalia Gavrilița.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.