Agresiunea rusă în Ucraina și criza refugiaților care a urmat au adăugat un nou sentiment de urgență pentru a lucra în scopul prevenirii și combaterii traficului de ființe umane. O declarație în acest sens a fost făcută de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, în marja conferinței ministeriale OSCE cu genericul „Un an de conflict: unirea forțelor pentru a preveni o criză a traficului de persoane în regiune”, organizat de Biroul reprezentantului special și coordonatorului OSCE pentru Combaterea Traficului de Ființe Umane, Valiant Richey.
”Am menționat că agresiunea rusă în Ucraina și criza refugiaților care a urmat au adăugat un nou sentiment de urgență pentru a lucra în scopul prevenirii și combaterii traficului de ființe umane. Țara noastră a primit peste 650.000 de refugiați din primele zile ale invaziei ruse în Ucraina, iar peste 80.000 dintre ei au ales să rămână în Moldova.
Refugiații, inclusiv femeile și copiii sunt o țintă ușoară pentru traficanți, care profită de precaritatea situației lor pentru a-i exploata. Fiind conștienți de responsabilitatea noastră sporită de a preveni traficul de ființe umane, am informat comunitatea internațională că Moldova a înființat un taskforce compus din autorități publice, experți ai societății civile și parteneri pentru protejarea victimelor”, a menționat Nicu Popescu.
Amintim că în perioada 29-30 noiembrie, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a participat la reuniunile miniștrilor afacerilor externe ai NATO (București, România) și ai OSCE (Lodz, Polonia).