VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ex-vicepremier pentru reintegrare: „Războiul s-ar termina în momentul în care Putin s-ar opri. E nevoie ca trupele ruse să plece de pe teritoriul Ucrainei și de pe teritoriul R. Moldova”

Alexandru Flenchea, fostul vicepremier pentru reintegrare, directorul Asociației „Inițiative pentru Pace”, a declarat în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție” că războiul din Ucraina s-ar termina în momentul în care președintele rus Vladimir Putin s-ar opri. Pentru o pace durabilă, potrivit lui Flenchea, este nevoie ca trupele ruse să plece de pe teritoriul Ucrainei și de pe teritoriul R. Moldova.

Războiul s-ar termina în momentul în care Putin s-ar opri, evident. Pentru o pace durabilă și stabilă e nevoie ca trupele ruse să plece de pe teritoriul Ucrainei și de pe teritoriul nostru (n.r R. Moldova), asta ar da un grad mai mare de certitudine a păcii durabile. De fapt, același lucru l-a spus și președintele Zelenski. În adresarea sa în cadrul Adunării Generale a ONU s-a pronunțat categoric împotriva unui „război amânat”, cum l-a numit el. Orice soluție, orice pace fără retragerea trupelor ruse, a zis el, este doar un război amânat”, a declarat Alexandru Flenchea.

Fostul vicepremier susține că Rusia consideră că statutul de neutralitate este un pretext pentru R. Moldova ca să nu se alieze cu Moscova și ca să nu spriijine războiul împotriva Ucrainei.

Noi mereu avem nevoie de relații bune cu toată lumea, noi nu avem atât de mulți vecini, doar doi vecini imediați, dar, totodată, România înseamnă implicit UE și, de fapt, avem la hotarele noastre și UE, și NATO, iar din partea cealaltă avem Ucraina, care este acum în stare de război. Statutul nostru de neutralitate în actualele condiții, cel puțin, nu ne dă mare senzație și mare grad de siguranță, pentru că, am văzut, dreptul internațional nu contează, pentru că în prim-plan vin interesele expansioniste, cu atât mai mult că vedem poziția Federației Ruse, acele demersuri pe alocuri ciudate, declarațiile lui Lavrov, amenințările, aluziile că Moldova s-ar pregăti să atace militarii ruși din Transnistria. Nimic nu-i mai fals! Semnalul este clar, în opinia mea, Moscova consideră că statutul de neutralitate nu este altceva decât un pretext pentru Republica Moldova ca să nu se alieze deschis cu Moscova, ca să nu sprijine acest război împotriva Ucrainei. Din păcate, ne-am întors în paradigma Războiului Rece, Rusia a întors toată lumea într-o realitate în care există sfere de influență și zone de interese. Și atunci, în opinia Moscovei, în cazul dat Republica Moldova este o zonă de interes exclusiv al lor și trebuie să ne comportăm cum s-ar comporta o republică unională”, susține fostul vicepremier Alexandru Flenchea.

Citiți și: Alexandru Flenchea: Pentru o pace durabilă e nevoie ca trupele ruse să plece de pe teritoriul Ucrainei și de pe teritoriul nostru / VIDEO

Vladimir Putin a anunțat, pe 21 septembrie, mobilizare parțială în Rusia și a amenințat din nou cu armele nucleare. Totodată, el a spus că vor fi asigurate „condițiile pașnice de organizare a referendumurilor” în zonele ocupate. Administrațiile de ocupație din Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie au anunțat că organizează referendumuri pentru alipirea la Rusia.

Potrivit președintei R. Moldova, Maia Sandu, R. Moldova are în vedere sancțiuni pentru cetățenii săi care luptă pentru Rusia în Ucraina. Moscova a lansat o mobilizare „parțială” săptămâna trecută pentru a-și întări trupele în Ucraina, iar în regiunea moldovenească separatistă Transnistria sunt aproximativ 200 de mii de persoane cu dublă cetățenie moldo-rusă.

Președinta Sandu: „Analizăm posibilitatea de a retrage cetățenia celor care pleacă să lupte pentru Rusia în Ucraina, în cazul persoanelor cu dublă cetățenie, rusă și moldovenească”

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.