VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Comisar european: Odată cu implicarea și angajamentul poporului moldovenesc, R. Moldova va deveni stat membru al UE

Comisarul European pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, aflat într-o vizită de 2 zile la Chișinău, a susținut un discurs în ședința Parlamentului care a avut loc vineri, 25 noiembrie. Oficialul european a declarat de la tribuna parlamentară că se arată convins că odată cu implicarea și angajamentul deputaților și al poporului moldovenesc, R. Moldova va deveni stat membru al UE. Comisarul a condamnat ferm agresiunea nejustificată a Rusiei asupra Ucrainei, menționând că este „un pericol pentru libertate și pentru valorile pe care le reprezintă lumea democratică”.

Discursul Comisarului european, Virginijus Sinkevičius:

„Îmi face o deosebită plăcere să mă adresez astăzi dumneavoastră și o onoare să vorbesc în fața Parlamentului Republicii Moldova.

În lumea democratică, voi sunteți cei a căror principală responsabilitate este de a reprezenta voința oamenilor din Moldova. Și mă bucur că împreună am transpus așteptările națiunii dumneavoastră într-o acțiune reală. O perspectivă reală, perspectivă europeană.

Moldova este o țară europeană care a ales să meargă pe calea aderării la familia Uniunii Europene cu ani în urmă. Sunt sigur că, odată cu implicarea și angajamentul dumneavoastră și al poporului moldovenesc, Moldova va deveni stat membru al UE. Știm cu toții foarte bine că nu este cel mai ușor și mai rapid proces.

Dar, ca lituanian și ca tânăr care și-a dorit întotdeauna ca țara sa să facă parte din lumea liberă, vă pot spune: este o călătorie care merită să o faceți. Mai ales, în aceste vremuri. Trăim în punctul limită al scenei geopolitice.

Agresiunea neprovocată și ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei face ravagii chiar la granițele noastre, aducând suferință și distrugere.

Condamn ferm agresiunea nejustificată a Rusiei asupra Ucrainei. Acesta este un pericol pentru libertate, pentru coexistența națiunilor pașnice și pentru valorile pe care le reprezintă lumea democratică.

De asemenea, aș dori să vă mulțumesc vouă și tuturor cetățenilor Moldovei care au sprijinit și ajutat refugiații ucraineni în încercarea lor de a scăpa de acest război terifiant din patria lor.

Îi admir pe liderii politici ai Moldovei, care iau decizii pentru a ajuta poporul ucrainean care suferă de pe urma războiului, cărora, nici în cele mai grele momente, nu le lipsește ambiția și vectorul european.

Moldova a jucat un rol crucial în înființarea Liniilor de solidaritate pentru a crește securitatea alimentară globală și pentru a oferi un colac de salvare economiei Ucrainei.

Acest fapt nu a trecut neobservat. Nici în Ucraina, nici în Uniunea Europeană.

Rusia transformă aprovizionarea cu energie în armă pentru a șantaja Europa. Moldova este una dintre țările cele mai afectate. Nu ar trebui și nu ne este frică de șantajul Rusiei.

Sunt conștient și de alte implicații ale acestui război pentru Moldova, cum ar fi recenta întrerupere a furnizării energiei la nivel național din cauza atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice din Ucraina. Acest lucru necesită măsuri suplimentare pentru a consolida rezistența sistemelor dumneavoastră de aprovizionare cu energie, inclusiv creșterea utilizării surselor regenerabile.

În acest sens, vreau să vă asigur: prietenul la nevoie se cunoaște. Și pentru Moldova acest prieten este Uniunea Europeană.

Susținem valorile noastre și îi susținem pe acei care își construiesc viitorul pe baza acelorași valori.

Europa a demonstrat acest lucru pe 23 iunie, atunci când liderii europeni au aprobat propunerea Comisiei de a acorda statutul de țări candidate pentru aderarea la UE pentru Ucraina și Moldova.

În după-amiaza aceea am fost la Kiev, așa că pot înțelege atmosfera și sentimentul oamenilor de la Chișinău.

Se poate spune că un statut de țară candidat reprezintă doar o stație în plus pentru a deveni membru al Uniunii Europene.

Dar nu este vorba despre stație, ci despre pas.

Pentru a ajunge la această stație, Moldova și oamenii săi au făcut un mare pas înainte. Și cred cu adevărat că în cele din urmă Moldova va deveni parte a Uniunii Europene.

Desigur, aceasta este o sarcină care va necesita mult efort din partea dumneavoastră ca legiuitori, a Guvernului, a Președintelui și a poporului Moldovei.

Ne așteaptă un drum lung de reforme. O mulțime de dezbateri și bătălii instantanee vor avea loc în acest Parlament, ca în orice alt parlament ales în mod  democratic. Se pare că vor fi discuții și dezacorduri emoționale. Dacă într-o zi simțiți că v-ați oprit, v-ați blocat, nu ezitați să cereți asistență și sfat. Prietenii dumneavoastră din Europa nu vă vor uita, deoarece calea integrării este și calea disciplinei.

Cu toate acestea, vă pot asigura că vom rămâne împreună și vă vom sprijini pe această cale. Și deja am început. Unul dintre motivele vizitei mele este să inaugurez un pas mic, dar foarte simbolic, către integrarea Moldovei în familia UE – semnarea aderării țării voastre la programul UE de climă și mediu, numit LIFE.

Acesta va ajuta Moldova să abordeze problemele climatice și de mediu pe care Uniunea Europeană le tratează într-un mod extrem de serios. Astfel, vă vom sprijini să vă pregătiți pentru calitatea de membru al Uniunii care se află pe o cale verde. Dar voi oferi mai multe detalii despre asta în câteva momente.

Doamnelor si domnilor,

Permiteți-mi să vă spun mai multe despre cum vedem viitorul durabil al UE. După cum sunt sigur că știți, ne confruntăm cu o criză planetară triplă fără precedent de schimbări climatice, pierderea biodiversității și poluare.

Singura soluție este o schimbare radicală a modelului nostru economic. Trebuie să facem schimbări – și trebuie să le facem rapid. Trebuie să schimbăm modul în care extragem materiale, producem bunuri; modul în care consumăm – în esență, trebuie să schimbăm modul în care trăim.

În UE, am dezvoltat un răspuns sistemic. Se numește Pactul Verde European (European Green Deal) și formează strategia noastră globală de a crea politici și legi care reduc poluarea, păstrează biodiversitatea, sporesc eficiența resurselor și caracterul circular al economiei noastre, ne asigură autonomia strategică și consolidează sustenabilitatea sistemelor noastre alimentare.

Pactul Verde este un cadru, iar marea majoritate a componentelor sale sunt acum fie în vigoare, fie în curs de elaborare. Una dintre cele mai importante componente este o nouă Lege cu privire la Climă pentru neutralitatea climatică până la jumătatea secolului și o reducere cu 55 la sută a gazelor cu efect de seră până la sfârșitul acestui deceniu.

Dar sunt mult mai multe componente, inclusiv Planul de acțiune pentru economia circulară, Strategia pentru biodiversitate, Strategia de la producătorul agricol la consumator și multe altele.

Care este legătura cu Moldova?

Avem o amplasare geografică europeană comună. Avem aceleași preocupări ecologice și climatice, suntem afectați de insuficiența resurselor – și ar trebui să ne consolidăm cooperarea pentru a găsi soluții. Suntem afectați de același impact tangibil al schimbărilor climatice, inclusiv secetele aspre prin care a trecut țara dvs. Ca țară candidat, Moldova și-a luat angajamentul să se ralieze la legislația de mediu a UE. 

S-au făcut realizări bune într-adevăr în baza Acordului de Asociere dintre UE și Republica Moldova.

De fapt, am venit aici astăzi să vă spun personal cât de mult apreciază UE pașii pe care i-a întreprins Moldova până în prezent pentru punerea în aplicare a acestui Acord în domeniul mediului. 

Dar am venit și ca să vă încurajez, ca legiuitori, să continuați să elaborați inițiative legislative care vă vor apropia țara de legislația de mediu a UE și UE în sine.

Sunt domenii în care va trebui să acționăm rapid, de exemplu, gestionarea deșeurilor, adoptarea practicilor economiei circulare sau îmbunătățirea calității aerului. Iar munca dvs. nu se oprește la adoptarea acestor legi. Trebuie să percepem economia ca un întreg – cuprinzând tranziția verde. Trebuie să percepem societatea ca un întreg – gândindu-ne la „înverzirea” societății.

Tranziția verde este o schimbare. O cale pe care Europa și întreaga lume, și inevitabil Moldova, o urmează. Vă invit să mergem pe această cale împreună. Programul LIFE, buna punere în aplicare a Acordului de Asociere, consolidarea dialogului nostru – aceasta este adevărata schimbare de pe agendă. Calea schimbării nu a fost ușoară pentru nimeni. Nu a fost ușoară pentru țara mea, nu este ușoară pentru niciuna dintre țările Europei, dar este calea schimbării care ne împinge înainte.

Parcursul Verde (Green Course) și politicile propuse de UE nu sunt doar o tranziție, dar sunt și oportunități ca afacerile să devină mai bine integrate în structurile de business european și cu mai mare succes.

Ca legiuitori veți avea două responsabilități principale.

În primul rând, să faceți posibilă punerea în aplicare a noilor legi de către Guvern. Democrația, statul de drept, egalitatea sunt cheia și trebuie să fie prioritățile noastre comune și principale.

În al doilea rând, veți avea responsabilitatea să îi ajutați pe cetățeni să dea glas îngrijorărilor lor, să fie auziți. Participarea publică este piatra unghiulară a unei bune guvernări de mediu, iar aceasta din urmă este fundamentul pe care se clădește viitorul nostru și al copiilor noștri.

Acțiunile întreprinse în aceste sfere vor fi benefice pentru mediu, economie, sănătatea și starea de bine a cetățenilor Moldovei. Dacă mă înșel mă puteți corecta, însă bunăstarea oamenilor este țelul suprem al tuturor politicienilor. Moldova poate, de asemenea, juca un rol internațional în acest domeniu și aici Europa roagă Moldova să se facă auzită.

La ce mă refer mai exact?

Peste câteva săptămâni, la cea de-a 15-a Conferință a Părților semnatare ale Convenției pentru Diversitatea Biologică de la Montreal, comunitatea internațională va încerca să ajungă la o înțelegere asupra unui Cadru Global ambițios pentru Biodiversitate post-2020. Pentru aceasta, avem nevoie să cădem de acord asupra unei înțelegeri în vederea acestei întruniri de la Montreal.

Salutăm dorința Moldovei de a se alătura UE la susținerea acestui acord ambițios. Pe lângă aceasta sper că odată cu adoptarea, putem lucra împreună la transformarea acestor scopuri în realitate aici pe loc.

Dragi parlamentari,

Moldova nu va fi singură pe calea sa europeană și în angajamentele sale internaționale. UE și Comisia Europeană sunt gata să ofere Moldovei asistență tehnică și financiară în acest proces.

Cum am zis de la început, un motiv din care sunt aici este ca să semnez oficial aderarea Moldovei la programul UE LIFE, din partea Comisiei Europene și a UE. Programul LIFE este instrumentul UE pentru acțiune climatică și de mediu. Se desfășoară începând cu 1992 și a cofinanțat mai mult de 5,800 proiecte în UE și în afara UE.

Finanțările din cadrul Programului LIFE însumează în prezent 5.4 miliarde euro. LIFE acoperă natura și biodiversitatea, economia circulară și calitatea vieții, atenuarea schimbării climatice și adaptarea în consecință, precum și tranziția la energia curată.

Prin urmare, salut alăturarea Moldovei la Programul LIFE! Vreau să subliniez că nu este pur și simplu un fond. Este o competiție sănătoasă în aspirația spre ce e mai bun. Este vorba de inovație și creativitate. Cred că cetățenii Moldovei vor avea doar de câștigat.

Sunt sigur că veți aduce mari beneficii programului și aștept cu nerăbdare să vizitez în viitor unul dintre proiectele finanțate aici în Moldova prin intermediul LIFE.

Doamnelor și Domnilor, stimați parlamentari,

Mă simt privilegiat de oportunitatea de a mă adresa vouă azi, aici la Chișinău. Știu că poate părea lungă și anevoioasă calea spre UE, de aceea, am venit aici să vă ofer sprijin și să vă încurajez.

În aceste vremuri fără de precedent, când vedem amenințarea reală față de granițele și libertatea noastră, trebuie să reținem că pentru unii dușmani nu există granițe naționale deloc.

Este vorba de schimbarea climatică, poluarea aerului și a apei.

Nu veți fi lăsați singuri în eforturile dvs. de a rezolva aceste probleme. Vom fi aici să vă susținem și să vă oferim asistență.

Nădăjduiesc și îmi doresc unitate între toate partidele politice din acest distins forum în privința protecției mediului. 

Legislația de mediu are mare importanță, deoarece este baza viitorului copiilor noștri.

Să le lăsăm un viitor plin de speranță, prosperitate și sănătate este minimul ce-l putem face. Haideți să ne asumăm împreună această responsabilitate, căci Moldova și Uniunea Europeană trebuie să aibă acest viitor.”, a declarat Comisarul European pentru mediu, oceane și pescuit.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.