VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Vocea medicului/ Nutriția în patologia renală/ AUDIO

Dacă suferi de afecțiuni renale, ar trebui să adopți un regim alimentar potrivit pentru rinichi, care să reducă riscul de complicații. Medicul îți va face recomandările necesare, însă poți cere și sfatul unui nutriționist legat de ce alimentație este mai potrivită în boli renale.

O alimentație sănătoasă pentru rinichi conține o cantitate adecvată de nutrienți – proteine, carbohidrați și grăsimi sănătoase. Este important să nu se consume sodiu și grăsimi animale în exces, pentru menținerea tensiunii arteriale în valorile normale. Pentru pacienții cu diabet este important să se mențină echilibrat nivelul de zahăr din sânge, pentru prevenirea complicațiilor renale. 

Pentru menținerea tensiunii arteriale în valorile recomandate, e important ca alimentația zilnică să nu furnizeze mai mult de 2300 mg de sodiu. E indicat să se consume preponderent alimente proaspete, nicidecum semipreparate sau fast-food. 

Se recomandă de înlocuit sarea cu mirodenii și ierburi aromatice pentru a da gust mâncărurilor gătite. Conservele trebuie evitate, întrucât conțin o cantitate mare de sodiu. 

Un consum prea ridicat de proteine va suprasolicita rinichii, ceea ce nu e deloc indicat. De preferat ar fi să să se mănânce proteinele de proveniență animală (carne, lactate, ouă) și cele de proveniență vegetală (fasole, linte, năut, arahide, fistic) la mese diferite.

Aportul de alcool cauzează probleme renale, mai ales dacă există deja o boală la nivelul rinichilor. 

Pentru protejarea vaselor de sânge și a oaselor, e indicat să se limiteze consumul de fosfor, care se poate depozita în sânge. Mezelurile și carnea de pui conțin cantități semnificative de fosfor, la fel și produsele lactate, lintea și nucile.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.