VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Vocea medicului/ Nodulii tiroidieni / AUDIO

Nodulul tiroidian este o creștere anormală a celulelor de la nivelul glandei tiroide. Deși 95% a nodulilor tiroidieni sunt benigni, 5% pot fi maligni. Pentru a diagnostica și trata cancerul tiroidian într-un stadiu incipient, nodulii tiroidieni trebuie să fie evaluați. 

Nu este posibil să se determine dacă un nodul tiroidian este canceros doar pe baza examinării fizice și a markerilor tiroidieni, ci e nevoie de ecografia tiroidiană și puncția glandei tiroide.

Nodulii tiroidieni la care biopsia a identificat prezența unui cancer tiroidian sau la care există suspiciunea de malignizare se recomandată intervenția chirurgicală. 

Nu se cunoaște care este cauza apariției majorității nodulilor tiroidieni, deși aceștia sunt foarte frecvenți. Până la vârsta de 60 de ani, aproximativ 50% din persoane vor avea un nodul tiroidian care poate fi identificat fie la examinarea clinică, fie imagistic.

Nodulii tiroidieni sunt de 4 ori mai frecvenți la femei decât la bărbați și frecvența lor crește odată cu vârsta. Acest lucru poate fi explicat prin influențele hormonale atât ale estrogenului, cât și ale progesteronului.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.