VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Ziua Portului Popular. Muzeul de Etnografie găzduiește o expoziție

Ziua Națională a Portului Popular este sărbătorită în ultima duminică a lunii iunie. În această zi, este adus un tribut portului popular, hainelor și accesoriilor moștenite, care ne reprezintă ca neam și ne diferențiază de alți locuitori ai lumii. Astfel, astăzi la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală va fi inaugurată Expoziția „Perpetuarea portului tradițional în creațiile meșterilor populari”, cuprinzând piese din patrimoniul muzeului.

Potrivit Ministerului Culturii, expoziția va fi o oportunitate pentru vizitatori de a se bucura de frumusețea și diversitatea portului popular, oferind o incursiune în universul bogat al meșteșugurilor tradiționale.

„Aceste costume au fost și rămân a fi o sursă de inspirație pentru meșterii populari contemporani. Tradiția confecționării elementelor de port este reinterpretată în creațiile actuale, păstrându-și totodată autenticitatea și valoarea culturală. În cadrul Zilei Naționale a Portului Popular, muzeul anunță un concurs pentru cea mai veche cămașă purtată de vizitatori în cadrul evenimentului și cel mai frumos cuplu îmbrăcat în port tradițional”, se arată în mesajul citat de Moldova1.

Sărbătoarea, va fi însoțită de un program artistic, cu evoluarea artistelor de muzică populară din țara noastră. Și președintele Maia Sandu a spus că aceste straie transmit bunătatea și înțelepciunea înaintașilor noștri și reprezintă unul dintre principalele elemente ale identității noastre ca neam.

„Mă bucur să văd cum, în ultimii ani, tot mai mulți dintre noi poartă cu drag și promovează cu mândrie această bogăție pe care am moștenit-o” a scris șeful statului.

Menționăm, pe 1 decembrie 2022 cămașa cu altiță, element din portul tradițional, a fost inclusă oficial în patrimoniul cultural al UNESCO.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.