VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Zelenski a retras cetățenia ucraineană a patru politicieni, printre care și Viktor Medvedciuk

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat marţi seară că i-a retras cetăţenia ucraineană bogatului om de afaceri Viktor Medvedciuk, un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, acuzat de Kiev de înaltă trădare în favoarea Rusiei, transmite AFP.

„Pe baza documentelor pregătite de serviciile de securitate şi de Serviciul de stat pentru migraţie şi în conformitate cu Constituţia statului nostru, am decis să retrag cetăţenia a patru persoane”, Medvedciuk şi alţi trei oameni politici, a spus şeful statului ucrainean, scria Agerpres.

Este vorba despre Andrii Leonidovici Derkaci, Taras Romanovici Kozak, Renat Raveliiovici Kuzmin şi Viktor Volodimirovici Medvedciuk, toţi politicienii ucraineni suspectaţi de legături importante cu Rusia.

Viktor Medvedciuk, în vârstă de 68 de ani, a fost predat Rusiei într-un schimb de prizonieri între Kiev şi Moscova la sfârşitul lunii septembrie 2022, după ce a fost închis timp de mai bine de cinci luni în Ucraina.

Acest fost deputat născut în Siberia a fost considerat omul lui Vladimir Putin în Ucraina, unde i-a apărat interesele mai bine de 20 de ani după ce l-a întâlnit la începutul anilor 2000.

După invazia rusă din 24 februarie, Viktor Medvedciuk a fugit din arestul la domiciliu, fiind în cele din urmă arestat de forţele speciale ucrainene pe 12 aprilie. Îmbrăcat în uniformă militară, încătuşat şi cu părul dezordonat, acest multimilionar, pe vremuri unul din cei mai influenţi oameni din Ucraina, a apărut atunci ca o umbră a ceea ce fusese cândva.

Supus sancţiunilor SUA pentru rolul său în anexarea Crimeei în 2014, Medvedciuk se află şi sub sancţiuni britanice.

„Dacă deputaţii poporului aleg să slujească nu poporului ucrainean, ci ucigaşilor care au venit în Ucraina, atunci acţiunile noastre vor fi pe măsură”, a afirmat Volodimir Zelenski în discursul său. El nu a menţionat în mesajul său despre presupusa cetăţenie rusă a persoanelor vizate. 

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.