VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Zeci de nave cu gaz lichefiat stau blocate în largul coastelor europene, fără a putea descărca marfa

Europa se confruntă cu o deficiență de gaze naturale după ce Rusia a redus fluxurile, ca răspuns la sancțiunile împotriva regimului de la Moscova. În context, țările afectate au început să caute alternative pentru gazele rusești, una dintre ele fiind gazul natural lichefiat (GNL).

Însă Europa nu are infrastructura necesară pentru a putea opera o cantitate mare de GNL. În ciuda faptului că instalațiile care transformă combustibilul transportat maritim în gaz funcționează la capacitate maximă, o parte a navelor sunt blocate pe mare din cauza lipsei spațiului de depozitare, transmite Reuters. 

În acest context, sursa citată avertizează că navele blocate pe mare ar putea începe să caute porturi din afara Europei în care să își descarce încărcătura. 

Statul care se confruntă cu cele mai mari probleme în acest sens este Spania, care are cea mai mare capacitate de regazificare din Uniunea Europeană. Aceasta deține 33% din totalul de GNL și poate stoca 44% din transporturile destinate spațiului comunitar. Cu toate acestea, în apele Spaniei, există cel puțin 35 de nave încărcate cu gaz natural lichefiat care așteaptă să descarce, opt dintre ele fiind ancorate în Golful Cadiz.

Conform Reuters, cele șase terminale de care statul dispune sunt insuficiente pentru a prelua toate transporturile care vin spre Europa.

La 17 octombrie, operatorul național de gaze, Enagas, a transmis că este posibil să respingă transporturile de GNL din cauza supraîncărcării terminalelor. De asemenea, acesta a transmis că se așteaptă ca situația să rămână neschimbată până la începutul lunii noiembrie.

Sursa citată spune că nave încărcate cu GNL sunt ancorate și în alte porturi din Europa.

Cauza blocajelor este legată de încetinirea din industrie și a unei toamne mai călduroase decât în mod normal, ceea ce a dus la o reducere a consumului de gaze naturale.

De asemenea, experții cred că unele nave așteaptă venirea iernii pentru a crește prețul gazelor, astfel încât să recupereze banii pierduți în timp ce așteptau să își vândă mărfurile.

Săptămâna aceasta, liderii Spaniei, Portugaliei, Germaniei și Franței se vor întruni pentru a decide modul în care Spania va asigura aprovizionarea cu gaz natural lichefiat, dar și cu hidrogen pentru Europa Centrală. Acest acord ar reduce dependența UE față de Rusia.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.