VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/Ministerul Apărării din România dezminte un nou fake al „propagandei ruse”: Un tren cu blindate românești, prezentat că s-ar deplasa în R. Moldova

Ministerul Apărării Naționale (MApN) din România dezminte informația falsă apărută în mediul online. Este vorba de un tren cu blindate românești, prezentat că s-ar deplasa în Republica Moldova. „Activități de instruire ale militarilor Armatei României în poligoane din țară, prezentate în mod fals ca fiind desfășurate în Republica Moldova”, transmite Ministerul Apărării de la București.

„Semnalăm apariția unei noi dezinformări cu privire la așa-zisa prezență a militarilor români la activități de instruire în Republica Moldova, care a apărut pe canalele de Telegram afiliate propagandei rusești. Unul dintre materialele video incluse în aceste postări prezintă o coloană de autovehicule militare ale Armatei României, despre care se afirmă în mod fals fie că se întorc din, fie că se îndreaptă către Republica Moldova”, anunță MApN.

Potrivit autorităților române, în imagini este surprinsă o coloană de tehnică militară a Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt” din Iași, care se întoarce de la exercițiul multinațional ,,ZIMBRUL 22”, desfășurat în perioada 3-12 octombrie în Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă „Smârdan”, județul Galați. La exercițiu, care a fost planificat cu un an înainte, au participat militari români, americani și polonezi.

„După finalizarea exercițiului, militarii, echipamentele și tehnica militară participante s-au întors către garnizoanele de reședință fie pe calea ferată, fie prin deplasări pe căile rutiere. Coloana din imaginile video a fost îmbarcată pe platformele de tren în gara din localitatea Șendreni, județul Galați, România, și s-au deplasat către Iași”, notează MApN.

De asemenea, autoritățile de la București precizează faptul că, în zilele de 18 și 19 octombrie, personalul și tehnica Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni” care a participat la exercițiul „Călugăreni 22”, desfășurat tot în Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă „Smârdan”, se vor deplasa, pe calea ferată și pe roți, spre garnizoana de dislocare la pace, București.

Reacția oficială de la București vine după ce atât pe Telegram, dar și pe Twitter au fost publicate imagini video cu blindatele românești și vehiculele militare pe un tren care trecea prin Iași.

Spre exemplu, contul rețelei de bloggeri militari Rybar sugera că trenul cu tehnică militară se îndrepta spre Republica Moldova și specula că e posibil scenariul în care cele două state vor ataca regiunea transnistreană.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.