VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Weekendul trecut, un minor și un adult s-au înecat în lacuri. Tragediile au avut loc la Orhei și în Râșcani

Două persoane, inclusiv un minor, și-au pierdut viața în timpul scăldatului în apa bazinelor acvatice. Primul caz a fost înregistrat, în 30 iunie, într-un lac din orașul Orhei. Potrivit informațiilor, un bărbat în vârstă de 43 de ani s-a înecat în timpul scăldatului. La fața locului au intervenit angajații IGSU, care au depistat și au extras la mal cadavrul persoanei.

Un alt caz a fost înregistrat, tot pe 30 iunie, în lacul de acumulare Stânca-Costești din apropierea satului Duruitoarea Nouă, raionul Râșcani. Acolo, un tânăr de 17 ani și-a pierdut viața în timp ce se afla la scăldat. Cadavrul băiatului a fost depistat și extras la mal de către populație.

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează repetat oamenii despre riscul producerii incidentelor în tipul scăldatului în urma nerespectării regulilor de siguranță. Salvatorii îndeamnă oamenii să fie responsabili și să respecte cu strictețe regulile de siguranță la scăldat. Astfel, scăldatul pe timp de noapte, dar și în locuri nedotate cu stații de salvare este strict interzis. Mai mult, părinții și cei care au în grijă minori sunt rugați să-și supravegheze permanent copiii și să nu le permită aflarea și jocul acestora de unii singuri în apa râurilor și bazinelor acvatice.

În perioada caniculară, intrarea în apă, după expunerea îndelungată la razele solare poate provoca riscul înecului. Dacă intrăm brusc în apă, după ce ne-am expus mult timp la soare, organismul poate suferi un șoc termic cu consecințe fatale. De asemenea, scăldatul sub efectul alcoolului este strict interzis, fiindcă sub efectul alcoolului, tensiunea arterială a persoanei ce intră în apă, se poate schimba brusc și provoacă pierderea cunoștinței, ulterior ducând la cazuri fatale de înec.

Pe parcursul zilelor de odihnă angajații IGSU au continuat să desfășoare activități de prevenire a înecurilor în perioada estivală. Potrivit datelor statistice, în total, de la începutul Campaniei până la 30 iunie 2024 au fost instruite 53376 de persoane, inclusiv 25958 de copii despre comportamentul corect în timpul scăldatului, precum și în preajma lacurilor și râurilor din țară.

Conform datelor IGSU, de la începutul anului 2024, 29 de persoane, inclusiv 5 minori și-au pierdut viața în apa râurilor și bazinelor acvatice din țară.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.