VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Este absolut clar că fără sacrificiul Ucrainei și al ucrainenilor, oportunitatea de aderare la UE a R. Moldova nu ar fi existat, susține diplomatul român Iulian Fota

Diplomatul român Iulian Fota, fost secretar de stat la MAE România, a subliniat rolul crucial al sacrificiului ucrainenilor în apărarea țării lor și modul în care acest lucru a influențat oportunitatea de aderare la UE pentru Ucraina și Republica Moldova. „Este absolut clar că fără sacrificiul Ucrainei și al ucrainenilor, această oportunitate de aderare la UE nu ar fi existat sau ar fi venit mult mai târziu”, a declarat Fota, în cadrul emisiunii „Realitatea românească”, cu Nelly Sambriș de la Vocea Basarabiei.

În discuția sa despre viitorul aderării Ucrainei la UE în contextul conflictului deschis cu Rusia, Fota a subliniat că nu există un răspuns simplu sau categoric privind durata sau rezolvarea acestui conflict. „Nu am un răspuns tranșant categoric, ținând cont că nu știu ce se va întâmpla. Viitorul este format din mai multe scenarii, iar unul dintre ele va deveni realitate în funcție de deciziile pe care le luăm acum”, a adăugat el.

Referindu-se la precedentul Ciprului în cadrul aderării la UE, Fota a explicat că Uniunea Europeană poate accepta aderarea unei țări chiar și în cazul unor probleme nerezolvate, cum ar fi situația din Cipru de Nord. Totuși, acest proces politic depinde de acceptabilitatea scenariilor pentru UE și de evoluțiile din țările candidate.

„Pe de altă parte, aderarea la Uniunea Europeană e un proces politic și depinde de ce scenarii sunt acceptabile pentru ea. În situația Ucraineni, ca și în situația Republicii Moldova, din punct de vedere al securității, agresiunea rusă la ucraineni sau chestiunea prezenței trupelor militare ruse pe teritoriul Transnistriei, sunt chestiuni care, a căror rezolvare depinde de tot felul de factori și nu se întrezărise nici pentru o chestiune, nici pentru cealaltă,” a punctat Fota.

În concluzie, Fota a evidențiat complexitatea și incertitudinea în ceea ce privește aderarea la UE într-un context geopolitic tensionat, subliniind că fiecare țară trebuie să gestioneze propriile provocări de securitate și să avanseze în procesul de aderare în funcție de circumstanțele din teren.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.