VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Vacanțele ridică prețul combustibilului la pompă. Un litru de benzină a ajuns la 25 de lei

Benzina cu cifra octanică 95 și motorina se scumpesc cu aproape 20 de bani. Astfel, după stabilirea de către ANRE a prețurilor maximale de comercializare, marți un litru de benzină COR 95 se va vinde la pompă cu 25 de lei, iar un litru de motorină cu 21,77 lei, transmite IPN.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică precizează că, începând cu a doua jumătate a lunii iunie, prețurile la carburanți au înregistrat o creștere moderată care s-a încadrat într-un coridor cuprins între 2-6%.

ANRE punctează printre factorii care au influențat nivelul prețurilor de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard în luna precedentă creșterea cotațiilor Brent (+10%) și Platts (+8% la benzină și +13% la motorină). Aceasta ca rezultat al unui consum tot mai mare dictat de perioada vacanțelor de vară.

Alți factori sunt deprecierea monedei naționale în raport cu dolarul SUA (+1,8%) și ajustarea, începând cu 1 iulie 2024 a marjei comerciale specifice în mărimea ratei inflației (+3,5%).

„Scumpirile din ultimele zile nu reprezentă un fenomen sistemic, comportând mai degrabă caracteristicele unei recuperări a pieței după o perioadă de ieftinire care a durat aproximativ două luni. Reamintim că, pe parcursul lunii aprilie, prețul de comercializare a benzinei a atins nivelul de 26,40 lei/litru, iar cel al motorinei de 22,32 lei/litru, ulterior acesta scăzând până la 24,12 lei/litru la benzină și 20,35 lei/litru la motorină”, se arată într-un comunicat de presă.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.