VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Încă un judecător, recunoscut vinovat în dosarul „Laundromat”. Magistratul a scăpat însă de răspundere

Un fost judecător a fost recunoscut vinovat de pronunțarea cu bună-știință a două hotărâri contrare legii – dosarul „Laundromat” . Ordonanțele judecătorești emise de inculpat în cauzele civile au avut consecințe financiare considerabile – 180 de milioane de dolari și, respectiv, 610 milioane de dolari. Deși i-a fost recunoscută vina, ex-judecătorul a fost liberat de pedeapsă penală în legătură cu expirarea termenului de prescripție, transmite IPN.

Cauza penală a fost pornită în septembrie 2016 de către procurorul general. Potrivit Procuraturii Anticorupție, în anul 2010, condamnatul, în exercitarea funcției sale de judecător, a emis o hotărâre contrară legii, într-un caz civil, la cererea unei companii cu sediul în Marea Britanie. Hotărârea se referea la încasarea datoriei în sumă de 180 de milioane de dolari, în mod solidar, de la debitorii: o persoană fizică cu domiciliul în Republica Moldova și două companii din Federația Rusă.

În al doilea episod, prin aceeași schemă, în martie 2013, judecătorul a emis o altă hotărâre contrară legii, într-un alt caz civil, la cererea unei companii cu sediul în Marea Britanie. De data aceasta era vorba despre încasarea datoriei în sumă de 610 milioane de dolari, în mod solidar, de la debitorii: o persoană fizică cu domiciliul în Republica Moldova, o companie din Republica Seychelles și patru companii din Federația Rusă.

Judecătorul a emis și eliberat ordonanța judecătorească prin care a dispus încasarea datoriei în sumă de 180 de milioane dolari și 610 milioane de dolari SUA în beneficiul creditorului – companiei străine/nerezidente cu sediul în Marea Britanie, în ciuda lipsei actelor juridice valabile care să ateste împuternicirile reprezentantului creditorului. De asemenea, judecătorul a ignorat faptul că și restul documentelor anexate la dosar nu erau autentificate corespunzător, precum și nici legalizate, astfel inculpatul la pronunțarea hotărârii judecătorești ignorând procedurile legale.

Urmărirea penală a durat aproximativ 4 luni, iar judecarea acesteia a durat mai bine de 7 ani, fiind examinat în procedură generală, inculpatul nerecunoscându-și vinovăția de comiterea faptei incriminate.

Totodată, Procuratura Anticorupție menționează că „recunoașterea vinovăției ex-judecătorului implicat în cauza penală „Laundromat” reprezintă un pas esențial în restabilirea integrității sistemului judiciar din Republica Moldova. Această decizie contribuie la clarificarea circumstanțelor și responsabilităților în cadrul uneia dintre cele mai complexe și ample scheme de spălare de bani, având un impact semnificativ atât pe plan național, cât și internațional, referitor la această schemă complexă, care a spălat peste 22 de miliarde de dolari prin sistemul bancar și judiciar din Republica Moldova”.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.