VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Vreme anormală în luna ianuarie în R. Moldova: Ce spun specialiștii

În prima decadă a lunii ianuarie pe teritoriul țării s-a semnalat vreme anormală de caldă și cu deficit de precipitații.

Potrivit specialiștilor, condițiile meteo din această perioadă au fost satisfăcătoare pentru iernatul culturilor de toamnă și plantațiilor multianuale.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat precizează că temperatura medie decadică a aerului a constituit +2,4..+5,9 grade Celsius, fiind cu 5,4-8 grade Celsius mai ridicată față de normă, ceea ce pe 50% din teritoriu se semnalează pentru prima dată din toată perioada de observații, în restul teritoriului – în medie o dată în 20-30 ani.

Temperatura maximă a aerului a urcat până la +16,5 grade Celsius – pe 1 ianuarie la stația meteo Bravicea. Asemenea maxime în luna ianuarie se semnalează în medie o dată în 20-30 ani. Temperatura minimă a aerului a scăzut până la -5 grade Celsius –stațiile meteo Soroca, Camenca, Râbnița etc, scrie IPN.

Suma precipitațiilor căzute pe parcursul decadei a constituit pe teritoriu 1-8 mm (10-55% din normă), la SM Chișinău – 10 mm (85% din normă).

Stratul de zăpadă s-a observat pe teritoriul țării doar izolat în unele zile ale decadei. Grosimea maximă a acestuia pe platformele meteorologice nu a depășit un cm.

Pe parcursul decadei s-au semnalat ceață, intensificări ale vântului de până la 18 m/s.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.