VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Votat în Parlament: Independența funcțională a BNM va fi consolidată

Cadrul de activitate al Băncii Naționale a Moldovei va fi consolidat, ținând cont de standardele internaționale aplicabile băncilor centrale. Parlamentul a votat în lectura a doua un proiect de lege pentru modificarea unor acte normative.

Potrivit Legislativului, modificările prevăd consolidarea unor aspecte privind independența funcțională a Băncii Naționale și ajustarea cadrului legal referitor la procedurile administrative desfășurate de BNM.

Proiectul oferă reglementări specifice, care țin cont de statutul și obiectivele urmărite de Banca Națională în calitate de autoritate de rezoluție, autoritate ce realizează licențierea și supravegherea băncilor, a prestatorilor de servicii de plată și a emitenților de monedă electronica, precum și de specificul sectoarelor reglementate și supravegheate de Banca Națională.

Documentul mai precizează competențele BNM în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor, uniformizează în legislație unele aspecte ce vizează atribuțiile de supraveghere și control ale BNM, consolidează reglementările privind evidența contabilă și raportarea financiară, precizează mandatul și competențele BNM în domeniul macroprudențial. De asemenea, este reglementat dreptul BNM de comercializare a monedelor comemorative și jubiliare direct publicului larg.

Proiectul interzice membrilor organelor de conducere ale BNM și personalului BNM de a deține cote de participare în capitalul social al entităților supravegheate. Această prevedere a fost inclusă pentru a preveni potențialele conflicte de interese în procesul de exercitare a atribuțiilor de reglementare, supraveghere și control al entităților.

Proiectul de lege a fost elaborat de Banca Națională a Moldovei, ținând cont de recomandările Fondului Monetar Internațional și de angajamentele asumate de țara noastră conform Acordului de Asociere cu UE.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.