VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Votat în lectură finală: Procedura de autorizare a lucrărilor de construcție a rețelelor de comunicații va fi simplificată

Procedura de autorizare a lucrărilor de construcție a rețelelor de comunicații electronice și a rețelelor inginerești va fi simplificată și debirocratizată. Deputații au aprobat mai multe modificări legislative cu scopul clarificării exacte a tipurilor de lucrări care vor putea fi realizate fără certificat de urbanism și fără autorizație de construire.

Noile prevederi se referă la lucrările de instalare a rețelelor inginerești și de comunicații electronice și a elementelor de infrastructură asociată acestor rețele pe imobilele, construcțiile și instalațiile existente sau în interiorul lor. Un alt tip de lucrări este instalarea rețelelor interne de acces în infrastructura (traseele sistematizate cablate și spațiile tehnologice) pentru instalarea echipamentelor și altor elemente de infrastructură a rețelelor interne de acces din clădiri. Un al treilea tip de lucrări este întreținerea, reparația, înlocuirea și retehnologizarea rețelelor. De asemenea, proiectul reglementează conectarea abonaților la rețelele inginerești și de comunicații electronice.

Potrivit autorilor inițiativei legislative, deputații Fracțiunii parlamentare „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Dumitru Alaiba, Victor Spînu și Adrian Băluțel, lipsa unui cadru juridic specific și univoc privind domeniul respectiv crește semnificativ timpul și costurile necesare pentru modernizarea și extinderea rețelelor de comunicații electronice și a altor rețele inginerești. Acest fapt afectează consumatorii, agenții economici și instituțiile publice și private, precizează autorii. Actualizarea cadrului legislativ va permite extinderea accesului publicului la serviciile prestate prin intermediul rețelelor respective.

Proiectul de modificare a Legii  privind accesul pe proprietăți și utilizarea partajată a infrastructurii asociate rețelelor publice de comunicații electronice și Legii privind autorizarea executării lucrărilor de construcție a fost votat în lectura a doua.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.