VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VOCEA MEDICULUI /NUTRIȚIA LA GRAVIDE / AUDIO

Se ştie că un număr mare de factori interacţionează pentru a determina progresul sarcinii şi rezultatul ei…

Mai puţin cunoscută este influenţa alimentaţiei deşi este acceptat faptul că statusul nutriţional al femeii afectează gestaţia şi produsul ei, iar greutatea la naştere a nou-născutului (sub 2500 g) este strâns corelată cu mortalitatea infantilă, tulburări cognitive şi de dezvoltare fizică a copilului.

Un program nutriţional adecvat are capacitatea de : a elimina aproape complet anumite malformaţii ale fătului, cum este spina-bifida, a reduce frecvenţa avorturilor spontane şi a naşterilor premature, a reduce frecvenţa şi gravitatea tulburărilor legate de sarcină, cum sunt hipertensiunea, demineralizarea osoasă, calculoza, hemoroizii, infecţiile, a favoriza naşterea unor copii sănătoşi, fizic şi mental.

In genere, nevoile de elemente nutritive (vitamine, minerale, aminoacizi şi unii acizi graşi) cresc sensibil în timpul sarcinii.

NECESARUL ENERGETIC ŞI PRINCIPIILE NUTRITIVE ÎN SARCINĂ

Necesităţile calorice: Ele cresc progresiv pe parcursul sarcinii, ajungând în ultimul trimestru la 300-400 cal/kg/zi.

  • + 0 trimestrul l
  • + 340 trimestrul II
  • + 450 trimestrul III

Ca atare, necesarul unei gravide în condiţiile unei activităţi moderate fizice este de 2500-2800 kcal/zi, iar în condiţii de efort ajunge la 2800-3200 kcal/zi.

Regimul alimentar al gravidei nu trebuie să difere în linii mari de cel dinaintea sarcinii, dar va conţine toate principiile nutritive:
– proteine (carne, peşte, ouă, derivate),
– glucide (dulciuri, cereale şi paste făinoase),
– grăsimi (unt, untdelemn, margarină),
– săruri minerale (calciu, fosfor, fier),
– vitamine.

Luminița Suveică

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.