VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Analiză The Washington Post. Armata Rusă a irosit numeroase rachete Kalibr pe replicile din lemn ale sistemelor de rachete HIMARS plasate de ucraineni

Ucraina poate fi depășită, dar în cel mai recent raport se menționează faptul că nu este încă depășită, o flotă de momeli care seamănă cu sistemele avansate de rachete americane a păcălit forțele ruse să risipească rachete de croazieră scumpe cu rază lungă de acțiune pe ținte false, potrivit interviurilor cu înalți oficiali americani și ucraineni și fotografii ale replicilor revizuite de The Washington Post.

The Washington Post explică faptul că replicile sistemelor HIMARS sunt fabricate din lemn, dar pot fi imposibil de distins de cele autentice în „ochii” dronelor rusești, care transmit locația presupuselor ținte către navele de război din Marea Neagră. Un oficial ucrainean a transmis pentru WP că, după câteva săptămâni pe teren, țintele false au atras cel puțin 10 rachete de croazieră Kalib, un succes inițial care a determinat Armata Ucraineană să extindă producția de astfel de machete, pentru a le folosi în tot mai multe regiuni ale frontului.

Utilizarea unor astfel de ținte false, care nu a mai fost raportată anterior, este una dintre multele tactici asimetrice pe care forțele armate ale Ucrainei le-au adoptat pentru a face față Rusiei, un inamic cu o armată mai mare și mai bine echipată. The Washington Post scrie că, de cele mai multe ori când Rusia susținea că a distrus sistemele HIMARS ale ucrainenilor, a bombardat de fapt astfel de ținte false plasate de Armata Ucrainei în diferite puncte ale frontului. 

Rușii au susținut că au lovit mai multe sisteme HIMARS decât am trimis noi în Ucraina până acum”, a declarat un diplomat american pentru The Washington Post, care transmite că atenția pe Ucraina o acordă protejării sistemelor de lansare multiplă de rachete furnizate de Occident subliniază importanța acestora pe câmpul de luptă. 

Luna trecută, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a ordonat generalilor săi să prioritizeze distrugerea sistemelor ucrainenilor de artilerie cu rază lungă de acțiune, după ce acestea au provocat pagube importante liniilor de aprovizionare ale Armatei Rusiei. De atunci, aproape în fiecare săptămână, Șoigu și alți oficiali ruși anunță distrugerea a câte unui astfel de sistem furnizat de Occident, inclusiv HIMARS. Totuși, un purtător de cuvânt al Pentagonului a negat astfel de informații, precizând la începutul lunii că toate cele 16 sisteme HIMARS trimise de SUA în Ucraina sunt funcționale.

Suntem conștienți de ultimele afirmații ale ministrului Șoigu, care sunt din nou, evident, false. Ceea ce se întâmplă, totuși, cu adevărat, este faptul că ucrainenii folosesc cu o acuratețe și o eficacitate devastatoare fiecare dintre sistemele de rachete de care le-am trimis”, a declarat Todd Breasseale, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Analiștii precizează că, într-un război de durată, găsirea unor noi modalități de a degrada și de a epuiza arsenalul de rachete al Rusiei este esențială pentru Ucraina și armata ei de dimensiuni mai mici. Totodată, țintele false plasate de ucraineni i-ar putea forța pe ruși să ia măsuri de precauție și să-și mute depozitele de muniție și centrele de comandă cât mai departe de liniile frontului, dincolo de raza anticipată a sistemelor HIMARS. 

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.