VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Vladimir Socor: Formatul 5+2 trebuie îngropat prin tăcere și neconvocare

Formatul de reglementare transnistreană 5+2 trebuie îngropat prin tăcere și neconvocare. Opinia aparține politologului Vladimir Socor, potrivit căruia în locul formatului 5+2 ar trebui intensificat formatul 1+1 (Chișinău și Tiraspol) care este mai eficient în menținerea stabilității pe ambele maluri ale Nistrului. Potrivit expertului, un stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană nu-și mai poate coordona acțiunile de politică internă și externă cu Rusia.

Expertul Vladimir Socor califică formatul de negocieri 5+2 drept unul defunct care nu poate contribui la soluționarea diferendului transnistrean prin identificarea unui statut special regiunii separatiste. Vladimir Socor spune că stabilitatea pe ambele maluri ale Nistrului poate fi asigurată printr-o cooperare eficientă între Chișinău și Tiraspol, fără ingerințele Rusiei.

„O țară care a obținut statut de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, prin definiție, nu poate să-și negocieze aranjamentele sale interne și externe cu Rusia. Este o incompatibilitate totală. Chișinăul acum nu mai discută despre formatul 5+2 și statutul special, Chișinăul nu mai pronunță aceste cuvinte, după ce le-a pronunțat timp de 29 de ani și a greșit. Formatul 5+2 trebuie îngropat prin tăcere și prin neconvocare. În locul lui există deja un format 1+1 între Chișinău și Tiraspol, un format mult mai eficient în stabilizarea situației. Conducerea de la Tiraspol nu are niciun interes în a fi târâtă de către Rusia în conflict”, a spus Vladimir Socor în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei citat de IPN.

Potrivit expertului, de la izbucnirea războiului din Ucraina, conducerea de la Tiraspolul are un ton împăciuitor în raport cu autoritățile constituționale de la Chișinău. De asemenea, odată cu decizia Naftogaz Ucraina de a stopa tranzitul de gaz rusesc, din decembrie 2024, influența Kremlinului asupra regiunii transnistrene se va diminua treptat.

„Conducerea de la Tiraspol dorește stabilitate și libertate de mișcare pentru business-ul din regiune și de pe această bază Tiraspolul discută cu Chișinăul. Conducătorii de la Tiraspol sunt mult mai militanți și mai radicali când discută cu Chișinăul în prezența rușilor. Ajutorul Rusiei pentru regiunea transnistreană e din ce în ce mai mic. Rusia nu mai are legătură directă cu regiunea transnistreană. Rusia oferă gaz gratuit regiunii, dar Ucraina aproape sigur va înceta tranzitul de gaz rusesc din decembrie 2024”, a mai spus politologul Vladimir Socor.

Formatul de negocieri 5+2 include Chișinăul și Tiraspolul drept părți implicate în conflict. OSCE, Federația Rusă și Ucraina au statut de mediatori, iar Uniunea Europeană și SUA au statut de observatori. De la declanșarea războiului din Ucraina acest format de negocieri este blocat.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.