VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Vladimir Bolea: Interdicția importurilor din Ucraina nu ar rezolva problemele agricultorilor

Interdicția importurilor de cereale din Ucraina nu ar rezolva problemele agricultorilor din Republica Moldova, ci ar atrage după sine probleme suplimentare. O spune ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, potrivit căruia aplicarea interdicției de import pentru cerealele ucrainene ar atrage după sine interdicții din partea autorităților de la Kiev pentru exportul de fructe și legume din Republica Moldova, notează IPN.

Agricultorii din Republica Moldova amenință cu proteste și cer Guvernului alinierea la decizia Comisiei Europene privind restricționarea temporară a importurilor de cereale din Ucraina. Ministrul Vladimir Bolea spune că, deocamdată, acest lucru nu se va întâmpla, însă fluxul importurilor de cereale din Ucraina va fi monitorizat constant.

„Am ajuns la concluzia că Ministerul Agriculturii, împreună cu Vama va monitoriza și o dată la două zile vom informa agricultorii despre cantitățile importate din Ucraina. Pentru că agricultorii sunt îngrijorați de cele 15 milioane de tone pe care le are Ucraina în stoc și încă un potențial de 50 de milioane de tone care va fi roada nouă. Să nu ne trezim că suprafețele de depozitare din Republica Moldova să fie inundate. De aceea, indiferent ce se întâmplă în jur, din interes național și din interesul agricultorilor noștri, vom recurge la măsurile care se vor cere pentru a ne proteja piața”, a mai spus ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Vladimir Bolea spune că orice interdicție aplicată importului de cereale din Ucraina va atrage după sine interdicții pentru produsele moldovenești.

„Interdicția în sine la importurile din Ucraina astăzi nu ar fi soluționat nimic. Nu ar fi determinat nici prețuri mai mari de vânzare pentru agricultorii din Republica Moldova și nici nu ar oferi prețuri de cost mai mici. Deci, soluția aceasta ar fi dat zero rezultat. Dar ucrainenii ne-ar fi introdus interdicție la exporturile de legume și fructe și se pierdea foarte mult. Câștigul ar fi fost efemer, iar pierderea era garantată. Dar înțelegerea este că vom monitoriza, împreună cu Vama, constant situația pentru a ține mâna pe puls. Pentru că nu poate avea loc o explozie de importuri în două zile”, a mai explicat Vladimir Bolea.

De asemenea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a anunțat că pentru a-i sprijini pe agricultori, la rectificarea bugetului de stat, Fondul de subvenționare va fi majorat cu 100 de milioane de lei.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.