VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Vasile Costiuc: În 30 de ani nu am învățat să ne apărăm interesul național și câmpul informațional

În 30 de ani noi n-am învățat să ne apărăm interesul nostru național și câmpul nostru informațional. Noi am permis oricui să vină și să ne toarne oricare dezinformare. De această părere este Vasile Costiuc, liderul Partidului „Democrația Acasă”, potrivit căruia instituțiile statului trebuie să acționeze mai dur cu cei care promovează războiul și atentează la securitatea țării.

„În 30 de ani noi n-am învățat să ne apărăm interesul nostru național și câmpul nostru informațional. Noi am permis oricui să vină și să ne toarne oricare dezinformare. Uitați-vă, ultimul exemplu, 9 mai, centrul capitalei, parada socialisto-comunisto-bolșevică-șoristă, că de-amu nu-i mai înțelegi care și de-ai cui sunt, un banner cu 3 pe 3 cu Stalin. Omul acesta, un criminal al secolului XX, care ne-a deportat buneii, ne-a distrus Basarabia, a îngenuncheat-o, și nu doar Basarabia, și în Rusia a împușcat 10 milioane și a umplut gulagurile, nici la Moscova nu se face paradă cu Stalin în frunte, la Chișinău se face. Acesta, ocupantul, cu placatul lui Stalin, care mi-a deportat bunelul, e mort în Magadan, eu ce trebuia să fac, să sar la bătaie? Avem autorități, acela cu bannerul lui Stalin trebuia scos din mulțime. Ieri am scris plângere să fie scos din mulțime, nu pe urmă să fie tras la răspundere, imediat să fie eliminat bannerul cu tot cu cei care vin cu Stalin, care ne-a deportat buneii. Nimic! Dar credeți-mă că elementele acestea de slăbiciune instituțională ale noastre sunt exploatate la maximum de către cei de stânga”, a spus Vasile Costiuc în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Potrivit lui Vasile Costiuc, astăzi R. Moldova se confruntă cu un război hibrid foarte periculos care se desfășoară în câmpul informațional în special în mediul online. Potrivit lui, propaganda, dezinformarea și manipularea sunt generate de războiul hibrid și amenință securitatea țării.

„Marea dilemă e că noi suntem martori astăzi unui altfel de război decât cel cunoscut de noi toți. Războiul hibrid care ne-a cucerit mințile, inimile și nu înțelegem cine lovește și de unde lovește. Acum tehnologiile războiului hibrid au trecut în rețelele sociale, în online, în televiziuni prin alte metode, de asta-i foarte complicat că noi, moldovenii, având și lipsa unor instituții sigure, fundamentate, bine aranjate, cu o verticală și cu o structură foarte bună care să ajute inclusiv societatea civilă și partidele să combatem războiul hibrid, să combatem falsurile, propaganda, demagogia asta care vine și care cucerește creierii moldovenilor. Uitați-vă că, la aproape un an și jumătate de război, noi avem 30 la sută din populație care crede că Putin eliberează ucrainenii, că Putin îi salvează pe ucraineni, nu că îi bombardează, nu că a distrus sute de mii de gospodării și oamenii mor. Cu regret fac constatarea asta, nu că se datorează actualei guvernări, este un proces în care s-au infiltrat în structurile de stat oameni plătiți de FSB-ul rus, inclusiv în SIS și MAI, în structurile de bază. Și oricare tentative ale unor patrioți să lupte cu această mare dezinformare, se confruntă întâi cu problemele din interior, cu scurgere de informații din diferite dosare, din diferite operațiuni care ar viza prinderea în flagrant a celor care vin cu sacii de bani de la Kremlin, încă avem probleme”, a spus liderul Partidului „Democrația Acasă”.

Vasile Costiuc este de părere că noi nu avem capacități administrative, politice, chiar și voință politică să combatem acest fenomen decât „într-o Românie Mare sau într-o Uniune Europeană”. 

Menționăm că Președinta Maia Sandu a declarat recent în cadrul unei emisiuni televizate că în Republica Moldova va fi creată o structură specializată în combaterea propagandei și dezinformării, după modelul mai multor țări din Uniunea Europeană. Aceasta ar urma să funcționeze pe lângă Consiliul Suprem de Securitate.  

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.