VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Vasile Costiuc: Niciun partid proeuropean care nu cere retragerea necondiționată a trupelor ruse din Transnistria nu poate fi considerat de dreapta

Vocea Basarabiei: Astăzi vom vorbi cu dl Vasile Costiuc, care este liderul Partidului „Democrația Acasă”. Mulțumim mult că ați dat curs invitației noastre să veniți la Vocea Basarabiei!

Vasile Costiuc: Doamne-ajută! Bine v-am găsit, chiar cu întrerupere de câțiva ani de zile!

Vocea Basarabiei: Iată acum promitem că o să vă invităm mai des, pentru că sunt foarte multe subiecte care merită să fie discutate și, mai ales, tălmăcite pe înțelesul tuturor cetățenilor, pentru că, și după 31 de ani de independență, se spune că societatea este dezbinată. Și care sunt subiectele care dezbină societatea? Geopolitica, iar oamenii simpli mai spun că chiar politicienii au interes să fie divizarea societății, că în apele tulburi peștele se prinde mai ușor. În general, unde a ajuns Republica Moldova, ați putea să ne spuneți?

Vasile Costiuc: Dna Valentina, dvs. abordați niște subiecte filosofice care merită și pot fi discutate de-acum înainte o săptămână la rând și oricum n-o să le dăm de capăt.

Vocea Basarabiei: Să încercăm…

Vasile Costiuc: Dacă dvs. credeți că noi știm soluțiile fermecate la toate întrebările, dvs. greșiți, pentru că dacă am fi noi cei care știu toate răspunsurile, conduceam Republica Moldova, dar până una-alta mai avem.

Vocea Basarabiei: Șanse încă sunt…

Vasile Costiuc: Acum, ceea ce ține de așa-numita teză de împărțire a societății. Stimată doamnă, e o teză elaborată tot în laboratoarele Kremlinului, vă spun sincer, cu toată responsabilitatea. Știți de ce? Dar care societate nu-i divizată, în Statele Unite nu-i divizată? Exact în două – jumătate-s cu republicanii, jumătate cu democrații, câștigă când una, când alta. Care societate nu-i divizată? PSD-ul cu PNL-ul, cu AUR-ul, cu nu știu cine în România, dar modelele europene, de la social-democrați la liberali, la național-liberali, la populiști, în toată Europa, în toate societățile așa-numite civilizate e divizată, fiecare are o simpatie față de un anumit proiect politic, cu o anumită abordare social-economică, dar e o abordare social-economică. Faptul că la noi partidele de stânga nu sunt partide de stânga în sensul direct al cuvântului, că au niște abordări de colhoz sovietic, socialisto-bolșevic, dar sunt niște oligarhi în termen sau niște capitaliști în termenul politic veritabil, asta-i altă problemă. Că la noi partidele de stânga sunt cele proruse și care au captat și au capturat o parte din electorat sau o parte din populația noastră care încă trăiește cu visurile celea din tinerețe când era tânăr și frumos și încă avea forță, și se ducea la fete, și se asociază chestia asta cu o chestie pozitivă, și nu poți să i-o scoți din cap la om, el își aduce aminte că avea 40 de ani, era prin anii ‘60 sau ’70 și atunci era în forță, și-s pozitive.

Vocea Basarabiei: Dle Costiuc, dar de ce se zice „partide proruse”?

Vasile Costiuc: „Partide proruse”, pentru că sunt finanțate în mare parte direct sau indirect, prin alte surse din Federația Rusă pentru a menține controlul politic, geopolitic în Republica Moldova, în Basarabia noastră, după 200 de ani de când ne-au rupt.

Eu totuși cred că noi singuri iată așa, din proprie inițiativă, aproape că nu avem capacități administrative, politice, chiar și voință politică să combatem acest fenomen decât într-o Românie Mare sau într-o Uniune Europeană. 

Vocea Basarabiei: Federația Rusă a recunoscut vreodată că finanțează anumite formațiuni politice în Republica Moldova sau politicieni din Republica Moldova au spus că au și sprijin financiar din partea Federației Ruse, sau justiția a spus că vin bani din Federația Rusă pentru anumiți actori politici?

Vasile Costiuc: Știți cum spunea unul din marii duhovnici? – „Arta diavolului este să ne convingă că el nu există”. Așa-i și Federația Rusă. Ea de ce trebuie să recunoască? Dar „kuliokul” cu bani care venea și finanța partidele socialist, comunist, bolșevic și acum șorist? Și-i demonstrat la nivel de dosare penale, justiție, interceptări, genți cu bani preluate, ele doar nu cad din pod. Marea dilemă e că noi suntem martori astăzi și noi am vorbit încă acum mulți ani despre inițierea unui altfel de război decât cel cunoscut de noi toți, în care știam că acolo este adversarul, el aruncă cu bombe, noi ne ascundem și aruncăm înapoi. Războiul hibrid care ne-a cucerit mințile, inimile și nu înțelegem cine lovește și de unde lovește. De asta s-au schimbat tehnologiile, acum tehnologiile războiului hibrid au trecut în rețelele sociale, în online, în televiziuni prin alte metode, de asta-i foarte complicat că noi, moldovenii, având și lipsa unor instituții sigure, fundamentate, bine aranjate, cu o verticală și cu o structură foarte bună care să ajute inclusiv societatea civilă și partidele să combatem războiul hibrid, să combatem falsurile, propaganda, demagogia asta care vine și care cucerește creierii moldovenilor. Uitați-vă că, la aproape un an și jumătate de război, noi avem 30 la sută din populație care crede că Putin eliberează ucrainenii, că Putin îi salvează pe ucraineni, nu că îi bombardează, nu că a distrus sute de mii de gospodării și oamenii mor. Înțelegeți, omului acesta cum să-i lămurești, să-l iei de mână și să-l duci în Ucraina să vadă care sunt consecințele războiului? Nu poți, dar nici acasă nu putem să luptăm cu aceștia, pentru că în mod normal ar trebui să avem parteneri instituțiile statului, Serviciul de Informații și Securitate, Ministerul de Interne ș.a. Cu regret fac constatarea asta, nu că se datorează actualei guvernări, este un proces în care s-au infiltrat în structurile de stat oameni plătiți de FSB-ul rus, inclusiv în Serviciul de Informații și Securitate, în Ministerul de Interne, în structurile de bază și oricare tentative ale unor patrioți, pe care trebuie să recunoaștem că-i avem în toate structurile, să lupte cu această mare dezinformare, se confruntă întâi cu problemele din interior, cu scurgere de informații din diferite dosare, din diferite operațiuni care ar viza prinderea în flagrant a celor care vin cu sacii de bani de la Kremlin, încă avem probleme. Eu totuși cred că noi singuri iată așa, din proprie inițiativă, aproape că nu avem capacități administrative, politice, chiar și voință politică să combatem acest fenomen decât într-o Românie Mare sau într-o Uniune Europeană. 

Vocea Basarabiei: Deci, nu se poate autoguverna Republica Moldova?

Vasile Costiuc: Nu avem capacități. Dacă vreți, ne întoarcem înapoi încă o dată și în istorie, noi niciodată nu am avut o tradiție pe modelul țărilor occidentale, Marea Britanie, Franța, o tradiție de autoguvernare, n-am avut parlamentarism de 400-500 de ani, noi tot timpul am fost o margine de imperiu, ori am fost marginea Imperiului Roman, ori marginea Imperiului Otoman, ori marginea Imperiului țarist, ori o provincie românească, ori o gubernie țaristă. De asta mi-aș dori, sincer, ca să nu fiu învinuit de orice tâmpenie care poate exista, pentru că ei încearcă pe cei care sunt patrioți și care sunt o majoritate în țara asta să ne bage în așa-numitele elemente marginale. „Sunteți niște marginali…” Noi, basarabenii băștinașii de aici, am ajuns la concluzia că noi nu ne putem autoadministra. Și aici vreau doar ca niște întrebări retorice, un stat, iată noi avem stataliști, aceștia care strigă stataliști, stataliști, n-am nicio problemă cu ei, vreți stat, demonstrați. Socialisto-comunisto-bolșevicii toți erau stataliști, de ce nu avem securitate energetică? Un stat se deosebește de o gubernie, fiindcă are securitate energetică, securitate alimentară, securitate informațională, pe fiecare capitol putem vorbi câte o oră de vreme, securitate per ansamblu, hotare asigurate. La noi din Transnistria vine oricare, te ia, te pune în portbagaj și te duce înapoi în Tiraspol și nimeni nu poate să se ducă la Tiraspol să te scoată din ghearele KGB-ului, și matale știi asta foarte bine, că ai mai mare experiență decât alții. Dacă noi nu avem nimic din ceea ce presupune un stat ca să mă asigure pe mine cetățeanul, să-și asigure investițiile, să-mi asigure bunăstarea, să-mi asigure ceea ce am eu, nici nu-mi trebuie altceva, atunci eu de ce ar trebui să am încredere în statul acesta?

 Vocea Basarabiei: Vreau două precizări pe care să le faceți dvs. Pe de o parte, parcă toată societatea este informată în același fel, informația și mesajul se transmit pentru toți cetățenii Republicii Moldova și din tabăra celor care guvernează, și din tabăra celor care sunt în opoziție, și societatea civilă transmite mesaje, de ce unii le primesc într-un fel, iar alții le acceptă în alt fel?

Vasile Costiuc: Încă o dată mă conving că am învățat în 30 de ani câte ceva, dar foarte multe nu le-am învățat, foarte multe.

În 30 de ani nu am învățat să ne apărăm interesul nostru național și câmpul nostru informațional…

Vocea Basarabiei: Concret ce n-am învățat? Unde suntem restanțieri?

Vasile Costiuc: N-am învățat să ne apărăm interesul nostru național și câmpul nostru informațional. Noi am permis oricui să vină și să ne toarne oricare dezinformare. Uitați-vă, stimată doamnă, ultimul exemplu, ieri, 9 mai, centrul capitalei, parada socialisto-comunisto-bolșevică-șoristă, că de-amu nu-i mai înțelegi care și de-ai cui sunt, un banner cu 3 pe 3 cu Stalin, cu tătuca Stalin. Omul acesta, un criminal al secolului XX, care ne-a deportat buneii, ne-a distrus Basarabia, a îngenuncheat-o, și nu doar Basarabia, și în Rusia a împușcat 10 milioane și a umplut gulagurile, nici la Moscova nu se face paradă cu Stalin în frunte, la Chișinău se face.

Vocea Basarabiei: Și cum vă explicați acest lucru?

Vasile Costiuc: Prin comportamentul nostru mioritic. Deja încep să-i respect și mă uit cu admirație la ucraineni, sincer vă spun. Categoric, dur, sunt în război, au înțeles că există anumite reguli, noi ne comportăm mioritic – da’ să nu-i supărăm, da’ nu știu ce. Acesta, ocupantul, cu placatul lui Stalin, care mi-a deportat bunelul, e mort în Magadan, eu ce trebuia să fac, să sar la bătaie? Avem autorități, acela cu bannerul lui Stalin trebuia scos din mulțime, că am scris și plângere ieri, ieri am scris plângere să fie scos, nu pe urmă să fie tras la răspundere, imediat să fie eliminat bannerul cu tot cu cei care vin cu Stalin, care ne-a deportat buneii. Nimic! Dar credeți-mă că elementele acestea de slăbiciune instituțională ale noastre sunt exploatate la maximum de către cei de stânga. Uitați-vă la comportamentul inadecvat al fostului așa-numit șef de stat Igor Dodon care la sud, în Găgăuzia, declarativ, demonstrativ arată cu mâna înspre sud, înspre Odesa, cei care știu unde-i Găgăuzia și spune că „nași readom”. „Ai lor”, armata rusă având în vedere.

Vocea Basarabiei: El pe urmă a nuanțat declarația, că ar fi spus altceva…

Vasile Costiuc: Bine, el pe urmă s-a rostogolit ca gogoașa, că-i un mincinos incredibil, dar el spune că „nași” și n-a fost înțeles corect, ba da, el a vorbit de armata de ocupație și vă spun eu că în discuțiile pe care le are în alte sate fără camere de luat vederi încă mai dur vorbește.

Vocea Basarabiei: Mai dur, ce ar însemna mai dur?

Vasile Costiuc: „Aveți răbdare, armata lui Putin se apropie de noi, o să vină, o să ne elibereze de așa-numita guvernare impusă din exterior”, pentru că teza rușilor pe care o propovăduiesc, nici nu știu cum să le spun, intermediarii aceștia de la Chișinău sau foști șefi de stat, sună în felul următor: „Noi avem o guvernare adusă din America și pusă aici cu de-a sila, pe care n-a vrut-o lumea, și pe noi trebuie să ne elibereze…”

Vocea Basarabiei: Declarația asta a făcut-o și șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, spunând că actuala guvernare este pusă de Occident.

Vasile Costiuc: Vedeți, stimată doamnă, de asta și ajungem să discutăm…

Vocea Basarabiei: Dar la alegeri ies cetățenii Republicii Moldova și pun ștampila pe buletinul de vot.

Vasile Costiuc: La ultima ieșire și în 2020, și în 2021 noi, moldovenii, așa cum am putut, așa cum am reușit, prin toate dificultățile pe care le-am avut, am reușit să transmitem un semnal întregii societăți moldovenești și în interior, și în afară, și comunității europene, inclusiv României că noi vrem să rupem relațiile cu trecutul odată și votul masiv pentru un partid de orientare democratică, proeuropeană, românească, cum vreți dați-i denumire, asta a transmis un semnal, numai că vedeți erodarea asta zilnică, loviturile, inclusiv din lipsa de capacități de administrare, din lipsa multor elemente ne face vulnerabili în fața ocupantului în continuare. De asta aș fi vrut, cu permisiunea dvs., pentru că știu că aveți o serie întreagă de întrebări, dar să anticipez o chestie la care ne-a invitat dna președintă…

Vocea Basarabiei: Ajungem și la asta.

Vasile Costiuc: Nu, dar vreau s-o spun, că pe urmă am să spun altceva.

Vocea Basarabiei: Eu am multe să vă întreb, inclusiv despre asta o să vorbim. Ați spus că nu s-ar putea autoguverna Republica Moldova…

Vasile Costiuc: Dar nu avem capacități.

Cât avem o armată de ocupație, asta-i prima și unica problemă care trebuie rezolvată, după care putem vorbi de următoarele etape de dezvoltare economică, de integrare, de unire cu România, cu o armată de ocupație, și acesta-i primul și unicul element pe care eu îl scot public și de fiecare dată vorbesc: niciun partid care se consideră proeuropean, de dreapta, românesc, care nu vorbește public și care nu cere retragerea necondiționată a trupelor militare de aici nu poate fi considerat de dreapta.

Vocea Basarabiei: Asta nu ar însemna că transmiteți un mesaj și se va lărgi bazinul electoral al forțelor de stânga?

Vasile Costiuc: Nu! Eu sunt sigur că foarte mulți patrioți din Republica Moldova, inclusiv actuala guvernare, credeți-mă, eu cunosc multă lume care judecă și sunt patrioți în arcul guvernării, și în parlament, și în guvern, la momentul când au ajuns să dețină puterea totală, nu mai pot să spună că „nu-mi dă voie Ghimpu, că nu-mi dă voie nu știu cine din alianță, AIE-uri”, au toată puterea pe verticală în sus, tot au – președinție, parlament, guvern, instituții descentralizate – au ajuns la o concluzie, chiar dacă n-au s-o spună astăzi, nu avem resurse umane, nu avem resurse financiare pentru a edifica un stat funcțional, valabil aici, la Chișinău. Nu le avem, doamnă! Și vă spun problema fundamentală pe care foarte mulți politicieni evită s-o spună – niciodată, nimeni nu va veni să investească la Chișinău, chiar dacă Radu Marian face declarații triumfaliste că el merge prin Europa și convinge diferiți investitori să vină să investească la Chișinău, n-o să vină, pentru că avem armată de ocupație. Oricare investitor care are foarte mulți bani se gândește: dacă eu îmi fac o fabrică, o uzină la Criuleni, la Dubăsari, la Chișinău, care-i garanția și cine îmi acordă garanția asta că investiția mea nu va fi aruncată în aer, nu va fi preluată, nu va fi distrusă, pentru că mâine poate porni un război, declanșat nu de moldoveni, că nici în ‘92 nu l-am declanșat noi, ci Federația Rusă? Oricare economie, oricare stat are nevoie de garanții, garanțiile nu le poate oferi Republica Moldova, chiar dacă spunem că suntem neutri. Cât avem o armată de ocupație, asta-i prima și unica problemă care trebuie rezolvată, după care putem vorbi de următoarele etape de dezvoltare economică, de integrare, de unire cu România, cu o armată de ocupație, și acesta-i primul și unicul element pe care eu îl scot public și de fiecare dată vorbesc: niciun partid care se consideră proeuropean, de dreapta, românesc, care nu vorbește public și care nu cere retragerea necondiționată a trupelor militare de aici nu poate fi considerat de dreapta. Acestea-s toate celea mascate, machiate, trucate, gen Ion Chicu, Vanea Ceban și alții care o să devină proeuropeni, o să vedeți, în următoarele luni prin studiouri o să avem la partide proeuropene vopsite din astea de stânga de-o să te doară capul. De-amu o să se uite omul și o să spună: „Măi, dar care-i mai proeuropean Costiuc sau Vanea Ceban? Dar care-i mai proeuropean PAS-ul cu Maia Sandu sau Chicu îi mai proeuropean?”. Iată aici e hârtia de turnesol – armata de ocupație. Cel care se teme să pronunțe cuvintele „armata de ocupație” nu poate fi nici proeuropean, nici proromân, nici democrat, nu poți să trăiești acasă la tine cu o armată de ocupație și să-i vorbești la societate: „Ia să vedeți că au să vină investiții”… De unde, cine o să vină? Fără NATO, fără protecția unei alianțe internaționale care să aducă garanții de securitate la Chișinău, nu vin investițiile, nici eu n-o să fac investiții și nici Popșoi nu face investiții. Popșoi drept a spus: „investiții în apartamente, ori la Chișinău, ori la Iași”. Acesta-i vicepreședintele parlamentului, declarațiile acestea, chiar dacă ele nu trebuiau să aibă loc, omul le-a spus, pentru că așa simte.

Vocea Basarabiei: Dle Costiuc, totuși să vorbim un pic și despre regiunea transnistreană, pentru că autoritățile spun că pe cale pașnică trebuie să fie soluționată problema transnistreană.

Vasile Costiuc: De acord.

Vocea Basarabiei: Ucraina a anunțat și ea că a crescut interesul Kievului pentru ca să se găsească o soluție durabilă pentru problema transnistreană. Ce declarații vin de la Tiraspol?

Vasile Costiuc: Că măresc numărul de angajați în structurile de forță și în armată.

Vocea Basarabiei: Că vor mai mulți pacificatori să vină din Federația Rusă și că acești pacificatori sunt garantul păcii în regiune.

Vasile Costiuc: Acestea-s tezele elaborate de Kremlin, ei altceva nu pot să spună, ei chiar nu au ce spune. Problema e că formatul „5+2”, cel pe care ni l-au băgat pe gât cu OSCE-ul, n-a avut niciun efect în toți acești 30 de ani. Atunci, dacă un mecanism așa-numit de reglementare pașnică nu are niciun efect, poate trebuie schimbat mecanismul, poate trebuie de revăzut formatul de negocieri, poate trebuie revăzute multe din ceea ce numim noi proces de reglementare. Dar eu vreau să readuc mingea pe terenul nostru, da, eu am văzut declarațiile lor și dacă vreți putem să discutăm și despre declarațiile lor, care sunt impuse, îs artificiale, niște focuri de artificii care nu au nicio consecință și o să vă spun de ce. Dar altceva vreau să aduc în discuție. Iată noi când vorbim despre formatul de negocieri și despre interesul Republicii Moldova, de ce la Chișinău nu se pune în discuție anularea Hotărârii de guvern nr. 1001, făcută de Voronin pentru a facilita și pentru a scuti de taxe și impozite tot ce intră în Transnistria? Nu o spun eu, o spun experții, s-ar aduce la bugetul național, dacă am pune taxele acestea direct, între 4 și 7 miliarde de lei, pentru că nimeni nu știe cât se aduce și cât nu și, indirect, încă câteva miliarde de lei, pentru că ei din ceea ce aduc fără taxe și fără impozite în Transnistria vine prin contrabandă și distruge economia noastră. E o gaură care ne omoară zilnic, zilnic și vă aduc și exemple din mediul de afaceri: oamenii care cresc păsări, care au ferme avicole și care spun că nu mai rezistă. Aici nu-i vorba de carnea adusă oficial, ci de carnea de pui adusă prin contrabandă, fiindcă ea-i adusă cu 25 de lei sau cu 20 de lei…

Vocea Basarabiei: Dar pe unde se face acum contrabanda?

Vasile Costiuc: Dacă vreți, vă spunem și traseele, vă arătăm și pe unde, noi multe informații știm, dar eu vă spun despre acțiunile guvernului.

Vocea Basarabiei: Și autoritățile statului nu cunosc?

Vasile Costiuc: O parte cunosc, o parte au înțeles că se poate de făcut acum bani cât încă este posibil, dar eu vă spun, problema transnistreană, inclusiv dacă ne uităm pe structura așa-numitului buget transnistrean, pentru că el, la rândul său, alimentează așa-numiții bugetari și structurile pe care le mai au ei pe acolo, o parte din bani, majoritatea, vin de la uzina metalurgică, care funcționează în baza autorizației eliberate de Ministerul Mediului. Pentru că s-a negociat Acord de liber schimb și nu știu ce beneficiază uzina metalurgică, nu noi, nu avem nicio uzină care să exporte metal finit în Uniunea Europeană. Noi le-am oferit posibilități, le-am dat autorizații, rușii le dau gaz gratuit, ei omoară oricare concurență pe malul acesta, inclusiv în România și exportă metalul în Uniunea Europeană.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.