VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Vitalie Gorincioi: Produsele agricole moldovenești sunt la mare căutare pe piața Federației Ruse

Cumpărătorul din Federația Rusă solicită produsele agricole moldovenești pentru că producătorii din Republica Molodova oferă producție calitativă, inofensivă și lipsită de orice dăunători. Declarația a fost făcută de către Vitalie Gorincioi, președintele Asociației producătorilor și exportatorilor de fructe „Moldova Fruct” în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Vitalie Gorincioi a spus că fermierii moldoveni sunt contactați de partenerii ruși care întreabă când vor fi reluate exporturile. În context, el a menționat că și producătorii autohtoni contează pe piața Federației Ruse.

”Noi nu exportăm, dar ei cer producția noastră. Cumpărătorul din Federația Rusă caută produsul nu pentru că e din Republica Moldova, dar pentru că ceea ce scriem noi „Moldova un gust deosebit” corespunde cu realitatea. Noi avem producție calitativă, inofensivă și lipsită de orice dăunători”, a declarat Gorincioi.

Acesta a afirmat că în cazul în care reluarea exporturilor către Rusia ține de o problemă economică, de calitate, fermierii moldoveni sunt gata să discute și să înlăture problema, dar dacă problema este de ordin politic, trebuie să o rezolve politicienii, prin dialog cu autoritățile de la Moscova.

Gorincioi a declarat că atunci când s-a început războiul în Ucraina, producătorii moldoveni au fost contactați de responsabili din Federația Rusă care au propus ca produsele agricole moldovenești să fie exportate în FR chiar prin diferite intrări, nu doar prin cele două care erau anterior. Acesta a mai spus că cheltuielile de transport au crescut exagerat din cauza rutelor ocolitoare și au fost suportate de fermieri.

”Și noi, într-adevăr, am exportat produse în Federația Rusă cu cheltuieli de logistică exagerate. Un camion cu cireșe se ducea cu 20.000 de dolari pe logistica de transport. Asta înseamnă că un dolar la kilogram se adăuga numai de la transport din cauza rutelor ocolitoare. Și toate aceste cheltuieli au fost suportate de fermieri”, a subliniat fostul ministru al agriculturii și industriei alimentare.

Gorincioi a afirmat că la moment fermierii sunt în proces de identificare a altor piețe de desfacere, iar o parte din producția care a fost exportată până în prezent pe piața CSI, va fi exportată în Egipt, unde se atestă o cerere a produselor moldovenești.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.