VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

UE oferă 15 milioane de euro pentru a eficientiza energetic instituții publice din RM

Republica Moldova va beneficia de un grant în valoare de 15 milioane de euro din partea Băncii Europene pentru Investiţii (BEI) pentru proiecte de eficienţă energetică în şcoli, grădiniţe şi spitale. Acordul a fost semnat, astăzi, 13 septembrie, de viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, și reprezentantul Băncii Europene pentru Investiții, Stella Reniță.

Grantul completează împrumutul de 60 milioane de euro de la BEI și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru implementarea Proiectului „Eficiența energetică în Republica Moldova”, valoarea totală a căruia este de 94 milioane de euro.

Proiectul va contribui la creșterea eficienței energetice în clădiri publice, precum spitale republicane, școli, grădinițe, instituții sanitare din întreaga țară. În cadrul proiectului vor fi efectuate lucrări de îmbunătățire a izolației termice a clădirilor, instalarea sistemelor de iluminat, încălzire, răcire și ventilație mai eficiente din punct de vedere energetic și prin integrarea surselor regenerabile de energie și introducerea practicilor eficiente de management al energiei.

Vicepremierul Andrei Spînu a declarat: „Moldova, acum mai mult ca niciodată, trebuie să-și obțină autonomia energetică. Întrucât suntem 75% dependenți de energie, dorim să atingem obiectivul neutralității climatice până în 2050. Mai mult, fiecare proiect și resursă financiară utilizată eficient în reziliența energetică ne va întări în fața crizelor viitoare. Școlile, grădinițele și spitalele din localitățile Republicii Moldova sunt instituțiile țintă pentru proiectele de eficiență energetică. Pornind de aici, dorim să aducem o schimbare majoră în sectorul energetic și vă mulțumim că ne sunteți alături în acest proces”.

Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, a menționat: „În condițiile curente, cu prețuri mari pentru energie, orice reducere a consumului de energie se transpune direct într-o reducere semnificativă a facturilor la energie. Investiția în eficiența energetică este o strategie benefică pentru toți, care, pe de o parte sporește securitatea energetică a Republicii Moldova, iar pe de altă parte, contribuie și la agenda diplomației climatice a țării. Semnarea acestui Acord va ajuta cetățenii și instituțiile publice, cum ar fi spitalele, să facă față crizei energetice”.

Teresa Czerwinska, vicepreședinte al BEI, a menționat că acest nou acord vine să sprijine performanța energetică, reducerea emisiilor de CO2 și dezvoltarea urbană durabilă, contribuind astfel, la îmbunătățirea condițiilor de viață a cetățenilor: „Investițiile în eficiența energetică sporesc securitatea energetică a țării. Criza militară în curs de desfășurare în regiune, accentuează faptul că Moldova trebuie să intensifice eforturile privind eficiența energetică, securitatea energetică și diversificarea aprovizionării cu energie. Acest proiect și eforturile noastre comune sunt pașii potriviți pentru ca Republica Moldova să devină mai independentă, competitivă și mai rezistentă în problemele energetice”.

Costul total al proiectului „Eficiența energetică în Republica Moldova” este de 94 milioane de euro. Acesta este cofinanțat printr-un împrumut de 30 milioane de euro din partea BEI și un împrumut de 30 milioane euro din partea BERD, inclusiv o contribuție în valoare de 18,5 milioane euro din partea Guvernului Republicii Moldova. 

Uniunea Europeană completează proiectul cu un grant în valoare totală de 15 milioane euro din partea Platformei de Investiții pentru Vecinătate și cu 0,5 milioane euro din partea Fondului Fiduciar de asistență tehnică al Parteneriatul Estic (EPTATF). Alte 28 de milioane euro din partea BEI sunt disponibile pentru a fi utilizate ulterior în cadrul proiectului.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.