Un stadion de fotbal nou, cu o capacitate de 20 – 25 de mii de locuri și care va corespunde standardelor Uniunii Asociațiilor Europene de Fotbal (UEFA), ar putea fi construit la Stăuceni, suburbie a capitalei, în preajma „Chișinău Arena”.
Investiția s-ar putea ridica la circa 85 de milioane de euro, a anunțat astăzi ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă, susținute în comun cu ministrul Educației și Cercetării (MEC), Dan Perciun, și cu președintele Federației Moldovenești de Fotbal (FMF), Leonid Oleinicenco, transmite Ziarul Național.
Banii ar urma să vină de la Guvernul R. Moldova, de la agenții economici în baza unor parteneriate publice-private sau de la partenerii de dezvoltare, iar noul stadion ar urma să fie gata în cinci ani.
„Vom construi un stadion de categoria 4 UEFA, adică un stadion la cele mai înalte standarde care să fie gazdă jocurilor naționale și internaționale. (…) Au fost identificate cinci potențiale locuri (pentru construcția stadionului – n.r.) – la Stăuceni, „Arena Chișinău”; bd. Dacia, aeroport; drumul Băcioiului; șos. Hâncești – Codru – Ialoveni; complexul sportiv UTM, str. Studenților și str. Calea Orheiului. Analiza terenului a luat în calcul mai mulți factori – regiunea, regimul juridic, modul de achiziție, documente de urbanism, accesibilitatea și utilitățile disponibile. În urma studiului de prefezabilitate, terenul din Stăuceni de lângă „Arena Chișinău” a acumulat cele mai multe puncte și a fost evidențiat ca fiind cel mai potrivit pentru zona construcției. Acest lucru nu înseamnă și o decizie finală”, a declarat Andrei Spînu.
Discuțiile despre construcția Stadionului Național au fost demarate în toamna anului trecut de către Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerul Educației și Cercetării, căruia îi aparține terenul de la Stăuceni, și cu FMF, care a realizat studiul de prefezabilitate a stadionului în baza de experienței românești.
Potrivit studiului de prefezabilitate, stadionul va dispune de un teren de joc echipat cu sistem de drenaj, tribune, acoperiș care să acopere toate scaunele pentru spectatori, vestiare, săli de antrenament, cabinete medicale, 1 500 – 1 800 de locuri de parcare etc.
Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale urmează să inițieze în scurt timp procedura de elaborare a studiului de fezabilitate, realizat în maxim un an, după care va urma proiectarea și construcția Stadionului Național de către Guvern.