VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Viitori medici și farmaciști au depus jurământul. Maia Sandu: Avem nevoie de voi aici, acasă!

Viitori medici și farmaciști au depus astăzi jurământul. La eveniment a participat și președinta țării, Maia Sandu, care le-a mulțumit celor 1.025 de absolvenți ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie, în cadrul ceremoniei de depunere a Jurământului, pentru că au ales această carieră responsabilă și i-a felicitat pentru perseverență și disciplină de învățare.

„Dragi viitori doctori, ați depus Jurământul medicului și farmacistului – un angajament sacru și onest de a salva vieți și de a ajuta oamenii să fie sănătoși. Veți avea provocări, veți avea nopți nedormite, dar veți avea cea mai înaltă satisfacție – o viață în slujba altor vieți. Îmi exprim recunoștința pentru profesionalismul și dăruirea tuturor medicilor din Moldova și mizez pe implicarea și energia tinerilor specialiști, pe care îi îndemn să aleagă să lucreze în beneficiul oamenilor acasă, în Republica Moldova”, a declarat șefa statului în mesajul său de felicitare. 

Maia Sandu a mai precizat că, doar în 2023, salariile tuturor medicilor, asistenților medicali și infirmierelor au crescut în medie cu 15%. În ultimii trei ani, Guvernul a investit circa 2,4 miliarde de lei pentru renovarea spitalelor din țară, iar tinerii medici care lucrează în regiunile rurale primesc, la angajare, o indemnizație de 120 de mii de lei într-o singură tranșă. 

„Știm că mai rămân multe de făcut pentru sistemul de sănătate, dar pas cu pas vom reuși să parcurgem drumul ambițios pe care am pornit împreună”, a mai punctat președinta. 

Vă prezentăm mai jos discursul integral al președintei Maia Sandu:

Dragi absolvenți, viitori doctori,

Felicitări cu prilejul ceremoniei frumoase de astăzi. Prezența voastră azi aici este dovada perseverenței și disciplinei voastre, a capacității voastre de muncă și a devotamentului pentru profesia aleasă, la care ați ajuns după mulți ani de învățare și de efort. Vă felicit pentru această reușită.

Profesia de medic e indispensabilă pentru orice societate. Și ea vine cu multe provocări.

Aveți înainte nopțile de gardă, în care veți căuta soluții pentru diverse urgențe medicale. Iar salvând o viață sau oferind cuiva o nouă șansă la un trai sănătos, veți merge acasă obosiți, dar cu sentimentul datoriei împlinite.

 Profesia de medic și cea de farmacist  rămân unele dintre cele mai importante în societate. Dacă veți fi medici buni, vă veți bucura de respectul și aprecierea pacienților și colegilor voștri.

 Această apreciere va veni împreună cu zilele lungi petrecute la locul de muncă, cu extenuare și cu multe lecții învățate din practica medicală proprie și cea a colegilor.

 Odată ce ați ales să deveniți medici, voi știți aceste lucruri. Vă mulțumesc că ați făcut această alegere, știind ce preț va trebui să plătiți pentru ea, dar și cât de neprețuită este salvarea vieții oamenilor.

 Apreciez profesionalismul și dăruirea tuturor medicilor din Moldova și mizez pe implicarea și energia tinerilor specialiști pe care îi văd adunați în această sală.

Folosesc acest prilej pentru a-mi exprima aprecierea pentru personalul didactic al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, unde absolvenții de azi au învățat după programe de studiu acreditate de Federația mondială pentru educație medicală, și unde mulți dintre voi veți reveni pentru specializări și consultații, pe parcursul carierei. Profesorii care v-au predat v-au împărtășit din experiența lor și merită recunoștința și aprecierea noastră.

 Dragi absolvenți,

 Veți continua perfecționarea voastră profesională. Științele medicale  evoluează rapid și eu cred că toți din această sală cred cu tărie că știința salvează vieți. Abordarea științifică în medicină salvează vieți, iar în profesia pe care ați ales-o, învățarea nu se termină niciodată, indiferent de specialitate.

 Voi aveți datoria să convingeți oamenii că administrarea de tratament propriu, neîncrederea în știință, informarea din surse nemedicale sunt un pericol pentru sănătate și viață.

 Astăzi veți depune jurământul medicului și farmacistului – un angajament sacru și onest de a salva vieți și de a ajuta oamenii să fie sănătoși. Fie ca acest angajament să vă ghideze pe tot parcursul vieții. Să educăm oamenii că medicina e știință, iar știința salvează vieți.

 După absolvire, urmează să lucrați mulți ani în slujba și în beneficiul oamenilor. Vă invit să-i petreceți în Republica Moldova. Avem nevoie de voi aici, acasă.

 În decursul timpului, sistemul nostru de sănătate a trecut prin multe dificultăți. Însă acest sistem are un fundament puternic, iar noi îl vom întări în continuare.

 Autoritățile fac eforturi importante pentru creșterea capacității instituțiilor medicale din țara noastră de a răspunde provocărilor de sănătate ale lumii moderne.

 Ne propunem să încurajăm cetățenii să-și îngrijească mai bine sănătatea pe tot parcursul vieții, să facă profilaxia bolilor cronice și să adopte un mod de viață sănătos.

 În ultimii trei ani, Guvernul a investit circa 2,4 miliarde de lei pentru renovarea spitalelor republicane, municipale și raionale. 9 maternități din țară au fost dotate cu echipamente moderne, peste 100 de ambulanțe noi au fost procurate și repartizate în raioane, au fost aduse echipamente performante în regiuni.

 Am investit peste 400 de milioane de lei în modernizarea infrastructurii spitalelor raionale după trecerea lor în gestiunea Ministerului Sănătății.

 În 2023 am crescut în medie cu 15% salariile tuturor medicilor, asistenților medicali și infirmierelor din sistemul medical finanțat prin Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală, iar a medicilor legiști cu 26%.

 Tinerii medici care vin să lucreze în regiunile rurale primesc o indemnizație la angajare în valoare de 120 de mii de lei într-o singură tranșă.

 Astfel, atragem tinerii specialiști în localități și aducem servicii bune mai aproape de oameni. Știm că în sistemul de sănătate mai sunt multe de făcut, dar am pornit pe un drum foarte ambițios și am făcut-o în ritm accelerat.

 Astăzi Moldova face eforturi mari pentru a avansa rapid pe calea aderării la Uniunea Europeană. În Moldova Europeană, fiecare cetățean va avea servicii de sănătate de calitate, iar medicii vor avea condiții bune de muncă. 

 Vă doresc – ne doresc – să trăim în curând în Moldova Europeană. Așa încât voi, viitorii doctori, dar și actualii doctori să aleagă să salveze vieți acasă, pentru că în Moldova au condiții de muncă la fel de bune ca oriunde în Europa.

Dear international graduates and faculty members,

Congratulations on finishing your studies! After years of hard work, you can be proud of yourselves for reaching this important milestone in your medical career.

You chose to pursue a difficult and responsible profession. It is an essential role in any society. I wish you every success in your job.

Today you will take the oath of doctor and pharmacist – a sacred commitment to save lives and improve people’s life expectancy. May this commitment guide you throughout your life.

In the coming years, you will continue your professional training, as medical science evolves swiftly, every day. But at the heart of it all is human health, livelihood and well being. Remember that when you start practicing what you learned during your studies at the Medical University in Chisinau.

As you return to your countries, I encourage you to commit your work to the service and benefit of your people. In doing so, you will make your Moldovan professors very proud. Best of luck to you!

Dragi doctori,

Felicitări încă o dată pentru că ați ajuns aici. Vă urez mult succes în cariera responsabilă pe care v-ați ales-o. Veți avea provocări, veți avea nopți nedormite, dar veți avea cea mai înaltă satisfacție – o viață în slujba altor vieți.

Când mergem la un doctor vrem să știm că a învățat bine, că are experiență și că îi pasă de noi. Această încredere vă oferă o putere foarte mare.

Vă îndemn să fiți responsabili și să aveți grijă ce faceți cu această încredere și putere, după ce depuneți jurământul.

Să ne unim eforturile ca să încurajăm cetățenii să aibă grijă mai bine de sănătatea lor și să construim împreună Moldova Europeană, o țară unde oamenii pot trăi mai mult, mai bine și mai sănătos. Felicitări și mult succes!

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.