Peste 80 de persoane din Republica Moldova se află pe listele de așteptare a unui transplant. Și dacă în unele cazuri organele pot fi donate de rude sau prieteni, de cele mai multe ori viața celor care așteaptă pentru o donație depinde de oamenii care intră în moarte cerebrală, în urma unui accident, de exemplu.
În cazul prelevării de organe de la persoanele decedate sau aflate în moarte clinică, legea spune că ultimul cuvânt îl au rudele, dacă persoana în cauză nu și-a exprimat pe timpul vieții acordul. De cele mai multe ori nu există un astfel de act, nici măcar scris de mână, de aceea decizia rămâne să o ia persoanele apropiate.
Deși lista de așteptare este mare, anul trecut au fost efectuate doar 4 operații de transplant de ficat. Iar în Republica Moldova nu există un registru al potențialilor donatori și se dă prioritate cazurilor mai grave. În același timp, peste o sută de pacienți au fost salvați, fapt care îi face mândri pe medici.
Una dintre paciente, Liliana Popescu a fost supravegheată de medici timp de aproape 35 de ani. În ultimii ani, femeia se simțea tot mai rău, iar în 2016 a aflat că are ciroză hepatică. Acum doi ani, cazul Lilianei a fost o premieră în medicina din țară, când autoritățile de la Chișinău și București au făcut schimb de organe, iar femeii i s-a transplantat o bucată de ficat prelevat de la un donator din România.