VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Luminița Odobescu anunță prima conferință interguvernamentală pentru R. Moldova care stabilește cadrul și calendarul de aderare la UE

Sunt perspective ca în anul curent R. Moldova să avanseze substanțial în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută de ministrul român al Afacerilor Externe, Luminița Odobescu în cadrul unui interviu pentru Calea Europeană. Odobescu și-a exprimat speranța că în curând se va reuși organizarea primei conferințe interguvernamentale pentru Republica Moldova, care stabilește cadrul efectiv și calendarul concret de aderare.

Referindu-se la sprijinul pentru R. Moldova, șefa diplomației române e evocat importanța sprijinirii în continuare a Republicii Moldova care „este afectată mai mult decât oricare dintre noi de acest război în Ucraina și de toate acțiunile hibride ale Rusiei”.

„Am susținut această decizie istorică de a începe negocierile de aderare. Drumul acesta trebuie consolidat și suntem alături în continuare de autoritățile de la Chișinău. M-am văzut recent cu noul ministru de externe și am discutat despre cum putem să ajutăm în continuare Republica Moldova, pe plan bilateral și european, negocierile de aderare nefiind simple, ci un proces complex”, a declarat Odobescu.

Șefa diplomației române a vorbit și despre întrevederea recentă cu viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov. Aceasta a declarat că Republica Moldova poate să fie încrezătoare că va reuși, atât cu sprijinul României, cât și cu sprijinul partenerilor de dezvoltare a țării noastre.

Ministrul român de externe a indicat că există perspectiva avansării procesului de negociere pentru aderarea R. Moldova la UE prin organizarea primei conferințe interguvernamentale pentru stabilirea cadrului și calendarului de negociere.

„ Sunt perspective să se avanseze. Acesta este obiectivul nostru. Sperăm să organizăm și prima conferință interguvernamentală pentru Republica Moldova, care stabilește cadrul efectiv și calendarul concret de aderare. Acest lucru nu este suficient, Republica Moldova este supusă unei presiuni hibride din partea Rusiei. E nevoie să își consolideze reziliența. Avem câteva instrumente în plan european și vom insista în continuare nu numai pentru sprijinul financiar din partea Uniunii Europene, dar și pentru consolidarea acestor instrumente de investiții europene mai multe în Republica Moldova. Cetățenii moldoveni trebuie să simtă și să înțeleagă ce înseamnă Europa și faptul că Europa este alături de ei”, a precizat Luminița Odobescu.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.